ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Οι επιθέσεις της γείτονος εναντίον της Ελλάδας εντάσσονται στον προεκλογικό αγώνα στον οποίο έχουν αποδυθεί ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε διπλωματικές πρακτικές άλλων εποχών παραπέμπει η χθεσινή ανακοίνωση αναστολής της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής Αθηνών - Αγκυρας από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο ίδιος συνδέει άμεσα τη συγκεκριμένη κίνηση με την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ φυγάδες στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε, μάλιστα, να πει ότι, με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, η Αγκυρα θα αναλάβει περαιτέρω δράση, δίχως να διευκρινίζει τι εννοεί. Αυτή η τακτική quid pro quo, δηλαδή της αναλογικής (όπως την αντιλαμβάνεται η Αγκυρα) απάντησης, ουσιαστικά αποτελεί ακόμα μία ποιοτική οπισθοχώρηση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας. Και τούτο διότι πρακτικά η Αγκυρα ζητεί ευθέως από την Ελλάδα να παραβιάσει την εσωτερική έννομη τάξη της (δηλ. να ακυρώσει τις αποφάσεις των ανωτάτων επιπέδων της Δικαιοσύνης) για να ικανοποιήσει την επιθυμία μιας ξένης χώρας.

Ο κ. Τσαβούσογλου, από την Αττάλεια, είπε ότι «η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει να λύσει αυτό το θέμα (σ.σ.: των οκτώ). Αλλά μπορούμε ξεκάθαρα να διακρίνουμε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από τη Δύση. Υπάρχει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ε.Ε. που εξακολουθεί να ισχύει. Και υπάρχει και μια διμερής συμφωνία επανεισδοχής στην Ελλάδα, την οποία πια έχουμε αναστείλει». Αναπαρήγαγε, εν ολίγοις, τη γνωστή θεωρία περικύκλωσης της χώρας του από τη Δύση, με «εργαλεία» πίεσης τα γειτονικά κράτη, στα οποία η Ελλάδα έχει περίοπτη θέση. Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα χαρακτήριζαν τις δηλώσεις Τσαβούσογλου «ατυχείς». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017. Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

Οι επιθέσεις στην Ελλάδα εντάσσονται, ξεκάθαρα, στον προεκλογικό αγώνα του Ερντογάν και του κυβερνώντος ΑΚΡ. Για ακόμη μία φορά ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε σε προεκλογική ομιλία του ως παράδειγμα αναξιοκρατίας για τη στάση των διεθνών οίκων αξιολόγησης έναντι της τουρκικής οικονομίας το γεγονός ότι αναβαθμίζουν την Ελλάδα. «Οι γείτονές μας έχουν χρεοκοπήσει, έχουν τελειώσει, και αυτοί (σ.σ.: οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης) τους έχουν αναβαθμίσει τέσσερις φορές», είπε. Και έδωσε περαιτέρω έμφαση λέγοντας: «Αυτοί έχουν βουλιάξει, κατέρρευσαν, μπορείτε να τους σώζετε αναβαθμίζοντας την αξιολόγησή τους; Κοιτάξτε τους δρόμους τους και δείτε πόσο άθλιοι είναι». Αντιθέτως, είπε ο κ. Ερντογάν, η Τουρκία τα τελευταία 16 χρόνια έχει σημειώσει ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων, συμπεραίνοντας ότι «δεν υπάρχουν πλέον φτωχοί. Αν υπάρχει ένα ψυγείο σε κάθε νοικοκυριό, αυτό σημαίνει ότι έχουμε κατακτήσει ένα επίπεδο ευημερίας».

Χθες, το τουρκικό ναυτικό αποφάσισε, επίσης, να αυξήσει τον βαθμό επιφυλακής στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, έως τις εκλογές, θα βρίσκονται σε επιφυλακή μία φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και κλιμάκια των ειδικών δυνάμεων. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναμεταδίδει την είδηση ως αντανακλαστική κίνηση της Τουρκίας, «προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή προκλητική ενέργεια από την Ελλάδα». Η κίνηση θεωρείται από στρατιωτικούς κύκλους φυσιολογική, δεδομένου ότι στο τέλος της εβδομάδας, λόγω της άσκησης «Καταιγίδα ’18», θα βρεθεί στο Ανατ. Αιγαίο το σύνολο του ελληνικού στόλου. Στην Αθήνα αξιολογούνται και οι πληροφορίες περί υπαναχώρησης της Τουρκίας και καθυστέρησης παραλαβής των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Εμπειροι παρατηρητές εξέφραζαν τον φόβο η Αγκυρα τελικά να προμηθευθεί και τους S-400 και να τους τοποθετήσει σε μη νατοϊκό έδαφος, εν ολίγοις στα Κατεχόμενα. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο υπουργός Εθν. Αμυνας Π. Καμμένος ενημέρωσε τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για τις απειλές του Τούρκου αντιπροέδρου Μπεκίρ Μποζντάγ «ότι θα “πακετάρουν” τους 8 αξιωματικούς οι οποίοι έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ