Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες έκλεισαν χθες οι δείκτες των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το ευρώ συνέχισε την ανοδική του πορεία προς το δολάριο, στα υψηλότερα επίπεδα 3 εβδομάδων, ενώ ενισχύθηκαν εκ νέου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Στην αμερικανική αγορά χθες πριν από το κλείσιμο, ο Dow Jones είχε άνοδο 0,29% και ο S&P 500 πτώση 0,27%. Οι επενδυτές δείχνουν αισιόδοξοι με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίες είναι καλές, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων βρίσκονται κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%. Οι μετοχές των ομίλων υψηλής τεχνολογίας σημειώνουν διαδοχικά ρεκόρ. Προς το παρόν, η προσοχή των αγορών στρέφεται στη σύνοδο του G7 στο Κεμπέκ του Καναδά αλλά και στις επικείμενες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. «Παρότι υπάρχει κλιμάκωση στις εμπορικές διενέξεις μεταξύ των ισχυρών κρατών, και αυτό επηρεάζει το κλίμα στις συζητήσεις του G7 στο Κεμπέκ, παρατηρούμε πως ειδικά οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών δείχνουν ανθεκτικές», επισημαίνει ο Αλεκ Γιανγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος ερευνών διεθνών αγορών της FTSE Russel.

Στη Γηραιά Ηπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχασε τα αρχικά του κέρδη και έκλεισε με -0,2% κυρίως εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για τις εξαγωγές στην Ευρωζώνη και τις χαμηλές εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία. Σημαντική πτώση είχε ο κλάδος των ειδών πολυτελείας. Η τιμή της μετοχής του ομίλου Kering, που μεταξύ άλλων έχει και τον οίκο Gucci, υποχώρησε περισσότερο από 4%. Ο οίκος Gucci, ο οποίος εισφέρει και τα περισσότερα έσοδα στον όμιλο Keirng, προβλέπει αύξηση πωλήσεων δύο φορές πιο γρήγορη από τον υπόλοιπο κλάδο και έσοδα έως και 10 δισ. δολάρια. Ομως οι επενδυτές δεν εντυπωσιάστηκαν. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των ομίλων πετρελαιοειδών και των τραπεζών.

Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων έφθασαν σε ρεκόρ δύο εβδομάδων, στο 0,517%. Το ευρώ χθες, ενόψει της συζήτησης για τερματισμό του προγράμματος αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, ενισχύθηκε στα υψηλότερα των τριών τελευταίων εβδομάδων προς το δολάριο, στο 1,1840 δολ. To πετρέλαιο Brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,9% στα 76,79 δολάρια το βαρέλι, λόγω των φόβων για μείωση εξαγωγών της Βενεζουέλας. Τέλος, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,10%, στο Παρίσι ο CAC 40 με -0,17% και στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε -0,15%.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή