Eντονη πίεση των Αμερικανών στον Ερντογάν

Eντονη πίεση των Αμερικανών στον Ερντογάν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την προσωρινή και εύθραυστη συμφωνία γύρω από την παρουσία των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, που πέτυχαν την περασμένη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων παραμένουν επί ξυρού ακμής. Αυτό προκύπτει από τις αποκλειστικές πληροφορίες για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση των δύο ανδρών, που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, ακόμη κι αν ικανοποιηθεί, τελικά, η τουρκική αξίωση για την απομάκρυνση των Κούρδων από την κομβικής σημασίας συριακή πόλη Μανμπίτζ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα γεφυρωθούν οι σοβαρές διαφωνίες σχετικά με τις προμήθειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Πάντα σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Μάικ Πομπέο αξίωσε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ακυρώσει η Αγκυρα τη συμφωνία που έχει ήδη συνομολογήσει για την προμήθεια ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400, υπό την απειλή αμερικανικών κυρώσεων. Μεταξύ άλλων, οι Αμερικανοί απειλούν ότι, αν τελικά εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι, τότε θα ακυρώσουν τη συμφωνία για παράδοση άνω των 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Αγκυρα. Στο επιχείρημα Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία χρειάζεται συστήματα αεράμυνας τελευταίας γενεάς για να θωρακιστεί σε περίπτωση κρίσης με το Ιράν, ο Πομπέο αντιπρότεινε να αγοράσει η Αγκυρα αμερικανικούς πυραύλους Patriot.

Καθώς ο Τσαβούσογλου δεν δεχόταν επ’ ουδενί να ακυρωθεί η συμφωνία με τους Ρώσους, ο Πομπέο του αντιπρότεινε, ως ελάχιστο πεδίο συνεννόησης, να μη χρησιμοποιηθούν οι S-400 από την Τουρκία, ακόμη κι αν αγοραστούν.

Τελικά συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για να εξετασθούν οι αμερικανικές αιτιάσεις γύρω από τα προβλήματα ασφαλείας που θα θέσει για τα νατοϊκά αεροπλάνα η εγκατάσταση των ρωσικών συστημάτων. Το κυριότερο, φαίνεται ότι δεσμεύθηκε να μεταθέσει την εγκατάσταση των ρωσικών συστημάτων από 9 σε 19 μήνες.

Στο μεταξύ, αμερικανική αντιπροσωπεία έφτασε στο Μανμπίτζ, όπου συναντήθηκε με το στρατιωτικό συμβούλιο της πόλης. Εκπρόσωπος του συμβουλίου δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν τουρκικά στρατεύματα στην πόλη ύστερα από τη συμφωνία Πομπέο – Τσαβούσογλου και ότι οι κοινές περιπολίες Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών για τις οποίες είχε μιλήσει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα αφορούν μόνο τα σύνορα του Μανμπίτζ με τις υπό τουρκικό έλεγχο περιοχές στη βορειοδυτική Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή