Γέφυρες προς την Ευρώπη ρίχνει ο Πούτιν

Γέφυρες προς την Ευρώπη ρίχνει ο Πούτιν

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ σας τα ’λεγα, αλλά δεν με ακούσατε». Σε αυτή τη φράση θα μπορούσε να συμπυκνωθεί το μήνυμα που έστειλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στους Ευρωπαίους με αφορμή τον εμπορικό πόλεμο που τους κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τον καθιερωμένο, σε ετήσια βάση, διάλογο που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με απλούς πολίτες.

Στη μαραθώνια αλληλουχία ερωταπαντήσεων, που μεταδόθηκε ζωντανά από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο πρόεδρος Πούτιν δέχθηκε γύρω στα δύο εκατομμύρια ερωτήσεων μέσω τηλεφώνου, Διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η μεγάλη πλειονότητα των ερωτήσεων περιστρεφόταν γύρω από την οικονομία και τα θέματα της καθημερινότητας, αλλά οι τίτλοι βγήκαν από τις απαντήσεις του Πούτιν σε θέματα διεθνούς πολιτικής.

Για τους δασμούς

Απαντώντας σε ερώτηση για τους δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ στους εταίρους του, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε ότι με την ομιλία του στο διεθνές φόρουμ ασφαλείας του Μονάχου, το 2007, είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι οι Αμερικανοί εννοούν να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. «Φαίνεται ότι οι (Ευρωπαίοι) εταίροι μας πίστευαν τότε ότι δεν θα αναγκάζονταν ποτέ να υποστούν τις επιπτώσεις αυτών των αντιπαραγωγικών πολιτικών των περιορισμών και των κυρώσεων. Σήμερα όμως βλέπουμε ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συνδέοντας τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Ε.Ε. με τις κυρώσεις που υφίσταται η χώρα του από τη Δύση λόγω της συμπεριφοράς της στην ουκρανική κρίση. Το άνοιγμα του Πούτιν προς τους Ευρωπαίους επεκτάθηκε και στο πεδίο της ασφάλειας. «Ο καιρός είναι ώριμος να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευτούμε μια σύγχρονη αρχιτεκτονική διεθνούς και ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε σχετικά. Αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι αποσύρθηκαν από τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους με στόχο να ανατρέψουν την ισορροπία στρατηγικών δυνάμεων, επανέλαβε ότι η χώρα του θα αναπτύξει υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα για να διατηρήσει αυτή την ισορροπία.

Για τη Συρία

Αναφορικά με τη Συρία, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να έχει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη χώρα, αλλά και δεν σκέφτεται να αποσύρει από αυτήν το σύνολο των στρατιωτικών της δυνάμεων στο αμέσως προσεχές μέλλον. Τέλος, προειδοποίησε την Ουκρανία να μην επιχειρήσει κάποια «πρόκληση» εναντίον της Ρωσίας με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη στη Μόσχα, τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν «βαριές επιπτώσεις» για το ουκρανικό κράτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή