Συμβιβασμό ζητεί η Μέρκελ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. H Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες ότι η Γερμανία πρέπει να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με τη Γαλλία στο θέμα της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, λίγες ημέρες αφότου η εσωτερική συζήτηση στη χώρα αναδιπλώθηκε σε πολύ σκληρές θέσεις, με αφορμή τις διεκδικήσεις της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

«Νομίζω ότι θα έρθουμε πιο κοντά, μέσα από τις μεταρρυθμίσεις στη νομισματική ένωση», είπε η Αγκελα Μέρκελ σε συζήτηση για την Ευρώπη που οργάνωσε το τηλεοπτικό δίκτυο WDR, προσθέτοντας ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και στην εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασύλου, μετανάστευσης, ανάπτυξης και ασφαλείας. «Οι μεταρρυθμίσεις θα λειτουργήσουν μόνο με συμβιβασμούς», προσέθεσε.

Στην εκτεταμένη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε» της Κυριακής, η Μέρκελ πρότεινε τη χορήγηση δανείων από το νέο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο όχι μόνο σε περίπτωση που απειλείται η σταθερότητα της Ευρωζώνης, αλλά και σε περίπτωση που μεμονωμένες χώρες αντιμετωπίζουν «δυσκολίες». Ως δεύτερη πηγή χρηματοδότησης, η Μέρκελ ανέφερε έναν «επενδυτικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης» που θα ανέρχεται σε χαμηλό διψήφιο νούμερο δισεκατομμυρίων. Η τρίτη χρηματοδοτική πηγή θα είναι η μετακίνηση κονδυλίων από τα σημερινά ταμεία συνοχής σε ένα ταμείο μεταρρυθμίσεων, που θα εξαρτά τη χορήγηση κονδυλίων από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Η βασική επίκριση που δέχθηκαν οι γερμανικές προτάσεις ήταν ότι δεν προβλέπουν μηχανισμούς σταθεροποίησης ικανού μεγέθους, ώστε να καλύπτουν τις ανισορροπίες που έχει δημιουργήσει το κοινό νόμισμα. Χθες, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συμφωνήσει στις προτάσεις του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν για προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ίσο με το 3% του ΑΕΠ της. «Δεν βλέπω τόσο μεγάλα ποσά όσο αυτά που προϋποθέτουν οι γαλλικές προτάσεις», είπε η καγκελάριος. «Αλλα φαντάζομαι ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για τη σύγκλιση στην Ευρωζώνη – και κάτι περισσότερο για τις χώρες που δεν είναι στο ευρώ».

Η ρητορική της καγκελαρίου ήρθε σε αντίθεση με όσα έχουν ακουστεί στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες. Αμέσως μόλις σχηματίσθηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση, που διεκδικεί επαναδιαπραγμάτευση κάποιων από τις παραμέτρους της Ευρωζώνης, ο δημόσιος λόγος στη Γερμανία «εκτροχιάστηκε», με τον ευρωβουλευτή Φέρμπερ της CSU να ζητεί «εισβολή» της τρόικας στη Ρώμη και το περιοδικό Spiegel να λοιδορεί στο κύριο άρθρο του τους Ιταλούς ως «χαραμοφάηδες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή