Δεκαέξι πετρελαϊκές ενδιαφέρονται για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της Βραζιλίας

Δεκαέξι πετρελαϊκές ενδιαφέρονται για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της Βραζιλίας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, παγκοσμίως, συμμετείχαν στη χθεσινή δημοπρασία που πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Βραζιλίας για την εκχώρηση δικαιωμάτων εξόρυξης σε πέντε οικόπεδα των πλούσιων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων στις περιοχές Κάμπος και Σάντος. Είναι η τέταρτη δημοπρασία που πραγματοποιεί η βραζιλιάνικη κυβέρνηση, για να δημιουργήσει μια ανταγωνιστικότερη αγορά στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Οι αμερικανικές Exxon Mobil και Chevron, η κινεζική CNOOC και η ισπανική Repsol συγκαταλέγονται στις 16 πετρελαϊκές εταιρείες που συμμετείχαν στη χθεσινή δημοπρασία.

Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα της Βραζιλίας υπολογίζονται στα 100 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. Μόνον από τα κοιτάσματα στις περιοχές Κάμπος και Σάντος εκτιμάται πως υπάρχει δυνατότητα διύλισης έως και 14 δισ. βαρελιών.

Ο πρόεδρος της χώρας Μικέλ Τεμέρ χαλάρωσε πέρυσι τους κανόνες για τη συμμετοχή ξένων πετρελαϊκών εταιρειών στον κλάδο. Από το 2006 που ανακαλύφθηκαν τα υποθαλάσσια κοιτάσματα στη νοτιοανατολική Βραζιλία, ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή της κρατικής Petrobras, με ποσοστό τουλάχιστον 30% στο πλαίσιο κοινοπραξίας, ένας όρος που αποθάρρυνε τη συμμετοχή ξένων εταιρειών.

H Βραζιλία είναι μία από τις αναδυόμενες αγορές που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επενδυτές, λόγω της μεγάλης πτώσης του ρεάλ και λόγω του ότι η ανεργία παραμένει υψηλή – 13%. Η υποχώρηση του βραζιλιάνικου νομίσματος στο χαμηλό διετίας έναντι του δολαρίου προκλήθηκε εξαιτίας της 10ήμερης απεργίας των οδηγών φορτηγών και των εργαζομένων στον πετρελαϊκό κλάδο, που διαμαρτύρονται για την άνοδο των τιμών καυσίμων. Πάνω από το 70% των αγαθών στη Βραζιλία μεταφέρεται οδικώς. Αυτές οι κινητοποιήσεις ανάγκασαν προχθές τον διευθύνοντα σύμβουλο της κρατικής Petrobras, Πέδρο Παρέντε, να παραιτηθεί και την κυβέρνηση να επαναφέρει την επιβολή μέτρων για τον έλεγχο των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης, όπως οι περικοπές στη φορολογία και οι επιδοτήσεις.

Πριν αναλάβει τα ηνία της χώρας ο πρόεδρος Μικέλ Τεμέρ, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας μπορούσαν να επιβάλουν πλαφόν στο κόστος των καυσίμων, κάτι που έπληττε την κερδοφορία της Petrobras. Από τον Αύγουστο του 2016 που ανέλαβε ο κ. Τεμέρ, έδωσε το πράσινο φως για την ελεύθερη διακύμανση των τιμών των καυσίμων, γεγονός που στήριξε την κερδοφορία της Petrobras εις βάρος της τσέπης των οδηγών φορτηγών. Οπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, παρότι η Βραζιλία αμφιταλαντεύεται όσον αφορά την πολιτική της για την κοστολόγηση του πετρελαίου, τηρεί τις δεσμεύσεις της στα συμβόλαια με ξένες πετρελαϊκές εταιρείες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή