Γαλλία, Γερμανία ετοιμάζονται για σύγκρουση με ΗΠΑ στο G7

Γαλλία, Γερμανία ετοιμάζονται για σύγκρουση με ΗΠΑ στο G7

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα έντασης, ψυχρότητας και απογοήτευσης για τη στάση των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου αλλά και στο ζήτημα της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν, αρχίζει σήμερα στο Κεμπέκ του Καναδά η διήμερη σύνοδος κορυφής της ομάδας των πιο αναπτυγμένων οικονομικά βιομηχανικών χωρών (G7). Γαλλία και Γερμανία έχουν προειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι δεν θα υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν αν δεν επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα των δασμών που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Προειδοποίηση

Χαρακτηριστική του κακού κλίματος που επικρατεί είναι η απάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε ερώτηση κατά πόσον το πρόβλημα είναι ότι τον Τραμπ δεν τον ενδιαφέρει το ότι είναι απομονωμένος. «Λέτε πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν νοιάζεται διόλου. Ισως, αλλά κανείς δεν είναι για πάντα», είπε ο Μακρόν. Λίγο πριν, ο Μακρόν είχε δηλώσει πως οι έξι χώρες του G7 πλην των ΗΠΑ αποτελούν αθροιστικά μεγαλύτερη αγορά από την αμερικανική. «Δεν μας πειράζει να είμαστε έξι, αν χρειαστεί», συμπλήρωσε ο Μακρόν, σημάδι του χάσματος που έχει δημιουργήσει η πολιτική Τραμπ στις σχέσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ. «Κανείς δεν θα γλιτώσει από έναν εμπορικό πόλεμο… αυτός θα πλήξει πρωτίστως τους Αμερικανούς εργαζομένους», προειδοποίησε χθες ο Γάλλος πρόεδρος. Αν αποφασίσουν οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τον ρόλο που έχουν αναλάβει παγκοσμίως, αυτό θα είναι αρνητικό για την αμερικανική οικονομία και την εικόνα της χώρας, και ο κ. Τραμπ το γνωρίζει πολύ καλά, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Καναδά. Ο Τζάστιν Τριντό επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτη η επιβολή εμπορικών δασμών στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ και προσέθεσε ότι «θα έχουμε προφανώς ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες και έντονες συζητήσεις για το εμπόριο». Το γεγονός πως ο Μακρόν τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρξει ευγένεια στη σύνοδο δείχνει πόσο τεταμένες έχουν γίνει οι σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους. «Σε αυτό το περιβάλλον, πρέπει πάνω απ’ όλα να παραμείνουμε ευγενείς, παραγωγικοί και να προσπαθήσουμε να πείσουμε (τις ΗΠΑ)… διότι είναι σύμμαχος χώρα και την έχουμε ανάγκη», είπε χθες ο Γάλλος πρόεδρος. Την Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ενέργειες των ΗΠΑ στο εμπόριο και ότι οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες.

Ετοιμοπόλεμος

Ο κ. Τραμπ γνωρίζει πως θα τον υποδεχθούν ψυχρά οι υπόλοιποι έξι ηγέτες των χωρών που παραδοσιακά αποτελούν τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ. Αυτό, όμως, φαίνεται να μην τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα. «Ετοιμάζομαι να πάω στο G7 στον Καναδά και να πολεμήσω για τη χώρα μας σε (θέματα) εμπορίου (έχουμε τις χειρότερες εμπορικές συμφωνίες που έχουν ποτέ συναφθεί)», έγραψε χθες ο κ. Τραμπ στο Twitter. Την Τετάρτη, ο οικονομικός του σύμβουλος Λάρι Κούντλοου είχε χαρακτηρίσει την οργισμένη αντίδραση Ευρωπαίων και Καναδών «οικογενειακό καβγά». Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ είχε επιβάλει δασμό 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Μεξικό και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, υπό το πρόσχημα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Από τα υπόλοιπα έξι μέλη του G7, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Καναδά. Μόνον η Ιαπωνία δεν έχει ακόμα δεχτεί χτύπημα από την εμπορική πολιτική Τραμπ.

Απειλή για το Βερολίνο

Αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να εξοργίσει ακόμα περισσότερο τους συμμάχους των ΗΠΑ, και ιδιαίτερα τη Γερμανία και την Ιαπωνία, αυτό είναι η αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών που εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ. Σήμερα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και η Ευρωπαϊκή Ενωση δασμό 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων. Η επιβολή δασμών θα έπληττε την «καρδιά» της βασιζόμενης στις εξαγωγές γερμανικής οικονομίας. Ο Τραμπ έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι αναγκαία η λήψη προστατευτικών μέτρων για την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία για λόγους εθνικής ασφάλειας(!). «Ρίξτε τα εμπόδια και ξεφορτωθείτε τους δασμούς σας. Αν δεν το κάνετε, θα φορολογήσουμε τη Mercedes-Benz. Θα φορολογήσουμε την BMW», είχε δηλώσει ο Τραμπ τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον φαίνεται να συγκλίνουν προς την επιβολή επιπλέον δασμού ύψους 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών. Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo υπολογίζει ότι η επιβολή δασμών θα μείωνε το γερμανικό ΑΕΠ κατά 0,2% και το μεξικανικό κατά 0,4%. O Ερικ Σβάιτσερ, πρόεδρος του γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, υπολογίζει ότι η επιβολή δασμών θα κόστιζε στη Γερμανία 6 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή