Η «Κούρσα Γκρέκα» πατάει γκάζι

Η «Κούρσα Γκρέκα» πατάει γκάζι

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια θεατρική παράσταση που είναι όσα λέει ή υπονοεί, είναι η «Κούρσα Γκρέκα». Θραύσματα από την άγνωστη στους πολλούς ιστορία της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας με έναν αέρα παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που συμπλέουν σε ένα σκηνικό ανέβασμα ολωσδιόλου πρωτότυπο. Εχει ήδη ξεκινήσει (το Σάββατο 9 Ιουνίου είναι η επίσημη πρεμιέρα) στον υπαίθριο χώρο του Ιστορικού Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στον Ταύρο και θα παραμείνει εκεί έως τις 18/6, αποτελώντας και την αφορμή για μια σειρά από παράλληλες δράσεις με σκοπό «να επεκταθεί η συζήτηση για την ιστορία του ελληνικού αυτοκινήτου».

Οταν, το 2015, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης επισκέφτηκε το Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ, θέλοντας να γνωρίσει ιστορικά ντοκουμέντα, εντυπωσιάστηκε από τον αριθμό των ντόπιων επιχειρήσεων που δραστηριοποιήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μου ήταν άγνωστος –όπως και στους περισσότερους– ο κλάδος της ελληνικής αυτοκινητοβιομηχανίας», λέει ο ίδιος, που υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης όπως και τη δραματουργική επεξεργασία. «Η αναζήτηση ιστοριών ανθρώπινων σχέσεων και επιθυμιών ή απογοητεύσεων, όλων όσα δηλαδή συνθέτουν την ανθρώπινη κατάσταση, σε συνδυασμό με τη βαθιά αγάπη μου για το θέατρο, με ώθησαν στην επιθυμία να δημιουργήσω μία παράσταση με ένα πρωτότυπο θέμα που κανείς έως τώρα δεν είχε ασχοληθεί», λέει ο Τάσος Πυργιέρης. «Ετσι λοιπόν γεννήθηκε η επιθυμία μου να μιλήσω για το ελληνικό αυτοκίνητο. Με απασχόλησε ο τρόπος που θα το αποτυπώσω παραστατικά σε θέατρο-ντοκουμέντο χωρίς να είναι αδιάφορος, στάσιμος και διδακτικός στον θεατή που είχε ενδιαφέρον να μάθει. Με τον όρο θέατρο-ντοκουμέντο περιγράφονται οι παραστάσεις που χρησιμοποιούν προϋπάρχοντα τεκμήρια ως δραματουργικό υλικό για να αφηγηθούν ιστορίες πραγματικών γεγονότων και προσώπων, διατηρώντας όμως τη γλώσσα και το ύφος της πηγής».

Στην πρωτογενή ιδέα που γέννησε την «Κούρσα Γκρέκα» υπάρχει η θελκτική συνύπαρξη των ιστορικών αρχείων και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα πρώτα δίνουν τη μαγιά, τα τεκμήρια, την ώθηση, η δεύτερη επιδιώκει να παραγάγει τέχνη. «Εκμεταλλευόμενος, έτσι, την επιστημονική γνώση της Λένας Μπενέκη, τη σπιρτάδα ενός νέου συγγραφέα του Δημήτρη Μπαμπίλη και τα εκφραστικά μέσα πέντε χαρισματικών-συνθετών ηθοποιών, των Γεράσιμου Μιχελή, Τζούλης Σούμα, Λευτέρη Βασιλάκη, Φρόσως Μάνη και Χρήστου Καπενή», λέει ο Τάσος Πυργιέρης, «και δουλεύοντας πάνω σε πρακτικές της Κομέντια ντελ’ Αρτε, του κώδικα της ελληνικής επιθεώρησης και στα τερτίπια του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε η “Κούρσα Γκρέκα”, η κούρσα μας. Μια παράσταση που φτιάξαμε με μεγάλη φροντίδα, ουσιαστική αγάπη και σεβασμό στην ελληνική επιχειρηματική ιστορία».

​​ 9, 10, 16, 17, 18 Ιουνίου (ώρα 21.00). Είσοδος ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. 210-34.18.011, Δευτ. – Παρ. 09.00 – 17.00. Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ. Δωρίδος 2 και λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή