Το Κονκλάβιο (08/06/18)

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεντροδεξιό group therapy

Δύσκολο να είσαι διευθυντής ορχήστρας μιας οικογενειακής σύναξης με πολλά και διαφορετικά μέλη που έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, ενίοτε και τις προσωπικές ατζέντες τους. Τότε αντί για μαέστρος γίνεσαι κάτι σαν οικογενειακός ψυχίατρος. Αναφέρομαι στον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ, ψυχή της διοργάνωσης του τριημέρου στο Μόναχο για μια ομαδική ψυχοθεραπεία για τη στρατηγική του ΕΛΚ. Ο Βέμπερ βρέθηκε, ας πούμε, να ευχαριστεί δημοσίως τον Μαριάνο Ραχόι για τη συνεισφορά του στην κεντροδεξιά ανθρωπότητα. Το γεγονός προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Κάτι σαν το πτώμα που η οικογένεια έχει θάψει κάπου στον κήπο και προσπαθεί να το κρατήσει μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Δεν ήταν το μόνο. Για να προστατέψει την Αγκελα Μέρκελ που εμφανίστηκε και μίλησε στη σύναξη με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης, ο Βέμπερ έβαλε «κόφτη» στις ερωτήσεις συμμετεχόντων (ευρωβουλευτών, επιτρόπων και υψηλόβαθμων κομματικών παραγόντων). Πληροφορούμαι ότι τους ζήτησε ευγενικά να μην υποβάλουν στην κυρία οποιαδήποτε ερώτηση για την Ιταλία, τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Ενδεικτικό του τρόμου που επικρατεί στις Βρυξέλλες για το πάρτι που μπορούν να κάνουν οι αγορές εις βάρος της Ιταλίας.

Ο Κουρτς στο δωμάτιο

Μιλώντας για τον Κουρτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που τον ακολούθησε χθες στο βήμα των ομιλητών, απάντησε στον Αυστριακό που δεν έκρυψε ότι θα κάνει σημαία της αυστριακής προεδρίας τη μείωση της βρυξελλιώτικης γραφειοκρατίας και κυρίως τη μείωση του αριθμού των επιτρόπων. Οπως το έθεσε, «δεν είμαι και μεγάλος οπαδός της μείωσης του αριθμού των επιτρόπων, που πρέπει να παραμείνουν ως έχουν». Αυτό, όπως είπε, διότι μια τέτοια κίνηση θα παρερμηνευόταν ως κίνηση υπέρ των μεγάλων χωρών. Κοινώς, τους είπε κατάμουτρα αυτό που πραγματικά σκέφτονται.

Πρωινό στο Χίλτον

Δεν ξέρω αν τον ενημέρωνε ότι ο Νίκος Κοτζιάς αρνείται να ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση –για την ακρίβεια, δεν απάντησε καν στο σχετικό αίτημα του Κουμουτσάκου που τέθηκε στον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Δημήτρη Παρασκευόπουλο το βράδυ της Τετάρτης–, ή αν απλώς έκανε συνολική ενημέρωση για το Σκοπιανό. Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτόπτης μάρτυς μου συνέλαβε το πρωί της Πέμπτης τον Γιώργο Κουμουτσάκο να παίρνει το πρωινό του στο Χίλτον με τον συντονιστή στρατηγικής και σύμβουλο του προέδρου της Ν.Δ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

Brainstorming στις Βρυξέλλες

Μια ωραία ατμόσφαιρα θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα στο Μπερλεμόντ. Πληροφορούμαι ότι ο Ντέκλαν Κοστέλο έχει καλέσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Εφη Αχτσιόγλου σε κλειστό brainstorming στην Κομισιόν για την επόμενη μέρα του προγράμματος. Στην ίδια εκδήλωση, όπου έχουν προσκληθεί οι opinion makers των Βρυξελλών, θα μιλήσει και η Μαρία Σπυράκη, καθώς και ο επικεφαλής του Εuroworking Group. Το καλύτερο, όμως, σας το κράτησα για το τέλος. Εμφάνιση γκεστ θα κάνει ο Πιερ Μοσκοβισί. Φαντάζομαι ότι δεν θα μιλήσει πάλι για καθαρή έξοδο…

Κουίζ

Ποιος δίκαιος υπουργός εκστόμισε πριν από συνάντησή του με σωματείο διεμφυλικών κάτι του τύπου «ποιος ξέρει τι έχουν κάνει πριν», αφήνοντας άφωνους τους συνεργάτες του;

Περί Μακεδονίας

Τα γραπτά μένουν. Κάπως έτσι, ένα άρθρο του Αντώνη Σαμαρά για το Σκοπιανό στην «Κ» το 2008 έγινε viral. Θυμίζω ότι σε αυτό ο Σαμαράς έλεγε ότι τα μεγάλα θέματα πρέπει να κλείσουν. Με την ευκαιρία, συνεργάτης του μου έλεγε σε σχέση με όσα γράφτηκαν ότι σε συνέντευξη του 1991 ο Σαμαράς είχε αναφερθεί στα Σκόπια ως «Μακεδονία», ότι κατ’ αρχάς δεν το είπε –ήταν ρήση του Μιλόσεβιτς– κι ότι ακόμη τότε η ΠΓΔΜ δεν είχε ανεξαρτητοποιηθεί.

Χρόνια πολλά Dimitris!

Τα γενέθλιά του πληροφορούμαι ότι είχε την Τετάρτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Την πληροφορία, βέβαια, φαίνεται ότι είχαν κι άλλοι. Για την ακρίβεια, ολόκληρο το Κολέγιο των Επιτρόπων, που θυμίζω ότι συνεδριάζει κάθε Τετάρτη. Κάπως έτσι, μου λένε, μόλις άρχισε η συνεδρίαση, ο Φρανς Τίμερμανς άρχισε να τραγουδάει με τη γνωστή φωνή με το μπάσο το happy birthday, αποδεικνύοντας ότι οι πολιτικοί μπορούν να έχουν ταλέντα και σε άλλους τομείς. Ακολούθησαν και οι άλλοι επίτροποι. «Χρόνια πολλά στον Αβραμόπουλο», μαθαίνω ότι ευχήθηκε αργότερα και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που βρέθηκε στο Μπερλεμόντ για το γεύμα προς τιμήν της επερχόμενης αυστριακής προεδρίας. Σε αυτό θα επανέλθω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή