Αυτός θα είναι ο αιφνιδιασμός

Αυτός θα είναι ο αιφνιδιασμός

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχω έναν φίλο, με τον οποίο ποτέ δεν συμφωνούμε στις εκτιμήσεις μας περί του χρόνου των εκλογών. (Πραγματικό πρόσωπο αυτός ο φίλος, όχι σαν τους άλλους στο κεφάλι μου, για τους οποίους έγραφα την Κυριακή…) Εγώ πάντα παρασύρομαι από το προεκλογικό κλίμα που δημιουργεί ανά πάσα στιγμή και τόσο εύκολα αυτή η κυβέρνηση, εκείνος –εμπειρότερός μου, αν και είμαστε συνομήλικοι― επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Αρχίζω να πιστεύω ότι έχει δίκιο ο φίλος μου, όταν λέει ότι «ο πραγματικός αιφνιδιασμός του Τσίπρα θα είναι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας»· και το στοιχείο που με πείθει είναι η ασυδοσία των ρουσφετιών που προωθεί η κυβέρνηση, με σύστημα και μεθοδικότητα. (Ο μόνος τομέας στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει σύστημα και μεθοδικότητα…)

Το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια παιδεία –το οποίο, κατά την άμοιρη υφυπουργό που το υπερασπίζεται, «δίνει νέα δυναμική στη δημόσια εκπαίδευση»– είναι στην πραγματικότητα η αναδιοργάνωση των δύο πρώτων εκπαιδευτικών βαθμίδων βάσει των συμφερόντων των συνδικαλιστών. «Συριζοποιεί την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», όπως το είπε η Φώφη. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι κάτι μεγάλο, επιχειρεί μια δομική αλλαγή στο σύστημα. Παρόμοιες παρεμβάσεις, όμως, όλες με ψηφοθηρική σκοπιμότητα, γίνονται από την κυβέρνηση καθημερινά. Ενα χθεσινό να σας πω, από αυτά τα «ασήμαντα» που περνούν απαρατήρητα. Δημιουργείται στην Ηπειρο τμήμα Τροχαίας Ιόνιας (sic) Οδού, με έδρα την Αρτα και δύναμη είκοσι ατόμων. Αντί οι αστυνομικοί που θα μετατεθούν εκεί να είναι μοιρασμένοι σε όλους τους νομούς από τους οποίους περνάει η Ιόνια Οδός, επιλέγεται να είναι μόνο από την Αρτα – κατά σύμπτωση, η εκλογική περιφέρεια της Ολγας Γεροβασίλη. Και αυτό είναι ένα από τα πολλά – είναι αυτό που μου είπαν χθες.

Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει στις επόμενες εκλογές, θα τις χάσει. Το ξέρουν και, γι’ αυτό, κάνουν τώρα δουλειά βάθους: διεισδύουν στο κράτος και το «συριζοποιούν», ώστε η επόμενη κυβέρνηση να υπονομεύεται από τώρα. Οσο μπορούν να το κάνουν αυτό, η παραμονή στην εξουσία υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους. Ισως, λοιπόν, έχει δίκιο ο φίλος και ο πραγματικός αιφνιδιασμός του Τσίπρα θα είναι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ολα αυτά, βέβαια, τα λέμε τώρα, χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε τι θα κάνει η Τύχη. Ανά πάσα στιγμή όλα τινάζονται στον αέρα, διότι «τα γεγονότα, καλό μου παιδί, τα γεγονότα»…

Ιδού πώς

Ο Στέφανος Τζουμάκας –ο αστέρας του νεαντερτάλειου ΠΑΣΟΚ και σήμερα παγκίτης στον ΣΥΡΙΖΑ– γράφει στο Facebook την περιπέτειά του σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όπου του ζήτησαν να υπογράψει δήλωση περί προσωπικών δεδομένων χωρίς να του δώσουν τον χρόνο να τη διαβάσει κ.λπ. Δεν τον αδικώ καθόλου· αν τα γεγονότα είναι αυτά που εξιστορεί στην αφήγησή του, πολύ καλά έκανε.

Αλλο είναι εκείνο που μου κάνει εντύπωση: ότι ο Τζουμάκας πήγε εκεί για μια αξονική, με παραπεμπτικό του ΕΔΟΕΑΠ (δημοσιογραφικού ταμείου). Από πότε ο Τζουμάκας είναι δημοσιογράφος; Επαγγελματίας πασόκος ήταν, δικηγόρος επίσης και, όταν τον ξέβρασαν πολιτική και δικηγορία, προσπάθησε να δικηγορήσει με Ελληνες στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, όπου εγκαταστάθηκε, αλλά επέστρεψε άδοξα και χωρίς να έχει μάθει αγγλικά, είμαι βέβαιος. Αν ο Τζουμάκας είναι ασφαλισμένος ως δημοσιογράφος, πόσοι ακόμη σαν αυτόν μπορεί να υπάρχουν; Να, λοιπόν, πώς χρεοκόπησε ο ΕΔΟΕΑΠ. Ιδού, επίσης, γιατί τόσα χρόνια οι πολιτικοί προστάτευαν το προνόμιο του αγγελιόσημου, που συντηρούσε την πολυτελή περίθαλψη των δημοσιογράφων: τακτοποιούνταν και οι ίδιοι. Δεν έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι οι δημοσιογράφοι είναι συνυπεύθυνοι με τους πολιτικούς για την κατάντια.

Τιρκουάζ με φιστικί

«Οι Ελληνες είναι τελειωμένοι. Δείτε τους δρόμους τους». Η πρώτη σκέψη είναι ότι ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει ότι εμείς στην Ελλάδα έτσι θέλουμε τους δρόμους μας: με μπαλώματα! Χρόνια τώρα, δεκαετίες ολόκληρες, έτσι τους φτιάχνουμε. Στην αρχή ήταν ανοργανωσιά, οι υπηρεσίες δεν συντονίζονταν ώστε οι δουλειές να γίνουν με τη σειρά· έπειτα, έγινε μεράκι. Είτε στην Κυψέλη είτε στην Εκάλη, κοιτάζεις εκεί όπου πατάς και βλέπεις το ίδιο χάλι. Η δεύτερη σκέψη είναι ότι αυτή η παρατήρηση για την κατάσταση του οδικού δικτύου στην Ελλάδα έγινε από έναν τύπο, τον Ερντογάν, ο οποίος φορούσε τιρκουάζ πουκάμισο με τεράστια καρό από παστέλ φιστικί και λίγο μαύρο ανάμεσα. Με τέτοιο πουκάμισο –που ούτε ο Κακλαμάνης δεν φοράει– ό,τι και να πει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή