Παρουσίαση του βιβλίου «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ»

Παρουσίαση του βιβλίου «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανεξιχνίαστη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ τον Μάιο του 1948, που συντάραξε την Ελλάδα του Εμφύλιου και του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρεται το βιβλίο «Οι έξι θάνατοι του Τζωρτζ Πολκ» των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Παπαϊωάννου, που παρουσιάστηκε σημερα στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

«Πολλοί περιμένουν ότι σε αυτό το βιβλίο υπάρχει η απάντηση. Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς όταν το διαβάζει. Εγώ προσωπικά έχω καταλήξει στα συμπεράσματά μου. Εχουμε βέβαια διαφωνία με τον Κώστα. Αλλά νομίζω ότι ο αναγνώστης θα καταλάβει ποιος έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Το βιβλίο είναι γεμάτο ερωτήματα. Μη νομίζετε ότι υπάρχουν μόνο απαντήσεις», ανέφερε ο κ. Ιγνατίου. Την αχλύ που σκεπάζει ακόμη την όλη υπόθεση επισήμανε ιδιαιτέρως ο έτερος συγγραφέας κ. Παπαϊωάννου: «Σήμερα, εβδομήντα χρόνια μετά, δεν ξέρουμε ούτε ποιος τον σκότωσε, ούτε γιατί τον σκότωσε, ούτε πού τον σκότωσε. Εχει σημασία το πού. Ούτε ποια ώρα εκείνης της Κυριακής 9 Μαΐου δολοφονήθηκε. Ολα είναι άγνωστα γύρω από εκείνη την υπόθεση, αν και πέρασαν εβδομήντα χρόνια».

Στον θρύλο που έχει δημιουργηθεί για το πρόσωπο του Τζωρτζ Πολκ αναφέρθηκε, παρουσιάζοντας το βιβλίο, ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς και σημείωσε ότι θεωρείται ένα υπόδειγμα ερευνητικού δημοσιογράφου, που έπεσε θύμα κατά τη διάρκεια της αποστολής του.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος εστίασε στα τρία επικρατέστερα σενάρια για τη δολοφονία: «Βρετανικός δάκτυλος, αμερικανικός δάκτυλος, αλλά δεν ξέρουμε ποιας υπηρεσίας και πού και παρακρατικές ομάδες της Θεσσαλονίκης. Στην ερευνητική δουλειά των δύο συγγραφέων, που παραθέτουν καινούργια στοιχεία που προέκυψαν από τον σταδιακό αποχαρακτηρισμό απόρρητων πηγών και εγγράφων στάθηκε ο δημοσιογράφος Αγγελος Στάγκος.

Τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, που κάθισε δίπλα στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη, οι βουλευτές κ. Νίκος Φίλης, Βασίλης Κικίλιας και Σπύρος Λυκούδης και ο κ. Κώστας Λαλιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή