Νέες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών

Νέες πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές λόγω των φόβων για νέες εμπορικές εντάσεις, η επιδείνωση στην αγορά ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, η οποία δεν άφησε αλώβητους ούτε αυτήν τη φορά τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους και αναβολή της εκταμίευσης της δόσης του ESΜ, έφεραν νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους πωλητές να βάζουν για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από την αρχή της συνεδρίασης αρνητικά, με την πτώση να βαθαίνει μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ESΜ για τη μη εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε ελαφρώς, με τις πιέσεις στις τράπεζες να διατηρούν, ωστόσο, την αγορά στο «κόκκινο» έως το τέλος. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,71% στις 773,06 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας δεν κατάφερε να… επιπλεύσει στα θετικά, σημειώνοντας απώλειες 0,48%. Ο τζίρος συνέχισε να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (47,53 εκατ. ευρώ), ενώ ο τραπεζικός δείκτης, ο μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής της ημέρας, παραδόθηκε σε απώλειες της τάξεως του 2,61%. Η βουτιά σε Εθνική (-4,61%), Πειραιώς (-4,34%) και Alpha Bank (2,67%) στη χθεσινή συνεδρίαση (με μόνη διασωθείσα την Eurobank στο +0,21%) οδήγησε τις εβδομαδιαίες απώλειες του κλαδικού δείκτη στο 3,87%. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι αγορά απαιτεί δυνατούς καταλύτες για να ξεφύγει από τα κανάλι της μεταβλητότητας και των πιέσεων. Ωστόσο, πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί για το αν τελικά θα ικανοποιηθεί από τις εξελίξεις, αφού το θέμα του χρέους δεν δείχνει να «προχωράει» σύντομα, ενώ η πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι μία θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής, ο χειρότερος Ιούνιος σε μέσες ημερήσιες συναλλαγές από το 1999 (35 εκατ. ευρώ) ήδη έχει αρχίσει να δημιουργεί προβληματισμό για το πώς θα εξελιχθεί χρηματιστηριακά το φετινό καλοκαίρι. Ολα τα μέτωπα που συνεισφέρουν ανασταλτικά στη συναλλακτική δραστηριότητα είναι ανοικτά και, απ’ ό,τι φαίνεται, η αλλαγή ατζέντας της αγοράς είναι η μόνη διέξοδος για να αλλάξει κάπως το σκηνικό της έλλειψης ζωντάνιας. Με τα θέματα της αξιολόγησης να έχουν μετατεθεί στο Eurogroup του Ιουλίου, οι συζητήσεις για το χρέος δεν μπορούν να μπουν σε έναν πιο συγκεκριμένο δρόμο. Στο προσεχές χρονικό διάστημα, ο διεθνής παράγοντας φαίνεται να έχει τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση των διαθέσεων, όπου και εκεί παρατηρείται απροθυμία διατύπωσης θετικών συστάσεων, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στα επιτόκια των 10ετών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή