Το ΔΝΤ δέχθηκε το αίτημα της Αργεντινής για δανεισμό

Το ΔΝΤ δέχθηκε το αίτημα της Αργεντινής για δανεισμό

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποδέχθηκε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το αίτημα της Αργεντινής για οικονομική στήριξη, μια πρωτοβουλία που έλαβε ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας Μαουρίσιο Μάκρι, παρά τις αντιδράσεις του κόσμου να μη συναινέσει η κυβέρνηση σε πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας. Αν και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατέληξε σε συμφωνία με τον κ. Μάκρι για την παραχώρηση δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο ενός τριετούς προγράμματος, η τελική συμφωνία θα πρέπει τυπικά να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Η καταβολή της πρώτης δόσης της τάξεως των 15 δισ. δολαρίων αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε. Πρόσθεσε πως «δεν περιμένουμε κανένα θαύμα, το ΔΝΤ θα προσφέρει οικονομική βοήθεια, αλλά εμείς πρέπει μόνοι να λύσουμε τα προβλήματά μας». Η πρώτη δόση των 15 δισ. δολαρίων, η οποία αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού δανείου, αναμένεται να εκταμιευθεί μετά τις 20 Ιουνίου, αφού θα έχει συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για να δώσει την τελική έγκριση στη συμφωνία. Η κυβέρνηση σκοπεύει να μη χρησιμοποιήσει τα υπόλοιπα κεφάλαια του δανείου. Θα παραμείνουν, όμως, προληπτικά στη διάθεση της χώρας, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών. Από το προεδρικό γραφείο ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η Αργεντινή έχει συνάψει δανειοδοτικές συμφωνίες 5,65 δισ. δολαρίων από τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Αναπτυξιακή Τράπεζα Λατινικής Αμερικής.

Με βάση του όρους της συμφωνίας με το Ταμείο, η Αργεντινή δεσμεύεται να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 3,9% το 2017 στο 1,3% το 2019, δηλαδή ακόμη χαμηλότερα από το 2,2% που είχε θέσει ως στόχο η κυβέρνηση της Αργεντινής. Το ΔΝΤ ζητεί ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Βάσει των όρων της συμφωνίας, δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στην κεντρική τράπεζα για να δαμάσει τον πληθωρισμό από το 25,6% στα τέλη του 2017, στο 17% το 2019 και στο 9% το 2021. Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός, φέτος, θα φθάσει περίπου το 25%, ενώ επισημαίνουν ότι η οικονομία θα αποδυναμωθεί περαιτέρω προτού υπάρξει βελτίωση. Ο κ. Ντουχόβνε σχολίασε πως προβλέπονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα μέτρα για τους οικονομικά ασθενεστέρους αν υπάρξει επιδείνωση των συνθηκών.

Στην οικονομική κρίση του 2001-2002, η κοινή γνώμη στην Αργεντινή θεώρησε πως το ΔΝΤ επιδείνωσε την κατάσταση της χώρας, διότι ζήτησε την επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας, όταν οι συνθήκες ήταν ήδη εξαιρετικά δύσκολες. Το 2004, η ανεξάρτητη υπηρεσία αξιολόγησης του ΔΝΤ επισήμανε ότι το Ταμείο έπρεπε να είχε υποδείξει στην κυβέρνηση της Αργεντινής τις λανθασμένες πολιτικές της. Τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ΗΠΑ θεωρούσαν πως ήταν επιτυχημένη η πορεία της οικονομίας της Αργεντινής, παρότι δεν πληρούσε κανέναν δημοσιονομικό στόχο από το 1994 έως την κλιμάκωση της κρίσης τη δεκαετία του 2000.

Κεφάλαια για την επανεκκίνηση της αργεντίνικης οικονομίας

H τριετής συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και στην κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι εξασφαλίζει υπερδιπλάσια κεφάλαια από τα συνήθη δάνεια που προβλέπονται για χώρες που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησής τους. Η Αργεντινή ζήτησε οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ στις 8 Μαΐου, αφού ήταν προφανές πως οι ξένοι επενδυτές εγκατέλειπαν τη χώρα, οδηγώντας στην κατάρρευση του πέσο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η Αργεντινή έχει καταφέρει να εξισορροπήσει το πέσο, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 40%, και να διατηρήσει την ισοτιμία του λίγο χαμηλότερα από τα 25 ως προς το δολάριο.

Εναν χρόνο πριν, η προοπτική της οικονομίας της Αργεντινής διαφαινόταν θετική, αλλά η μεγάλη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του πληθωρισμού σε διψήφια ποσοστά κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σήμερα η Goldman Sachs εκτιμά ότι το πέσο μπορεί να διολισθήσει ακόμα 13% βραχυπρόθεσμα, παρότι έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας του έναντι του δολαρίου. Η Barclays φοβάται πως το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί φέτος στο 5,1% από το 4,8% το 2017, προτού υποχωρήσει στο 4,4% μέχρι τα τέλη του 2019. Ο Μαρκ Μόμπιους, που εξειδικεύεται σε επενδύσεις των αναδυόμενων αγορών, σημείωσε πως η Αργεντινή θα πρέπει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες.

Κατά τη διάρκεια του 2016, η οικονομία της Αργεντινής βρέθηκε παγιδευμένη στη στασιμότητα, ενώ η ανάκαμψη που σημειώθηκε πέρυσι στηρίχθηκε σε δανεισμό. Κατά συνέπεια, οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις εξαγωγές, οδηγώντας στη διόγκωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Μερίδα αναλυτών εκτιμά πως το οικονομικό επιτελείο μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της οικονομίας. Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ο Μαουρίσιο Μάκρι έχει καταφέρει να απαλλάξει την οικονομία από τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, τονίζουν αναλυτές της Nomura.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή