Τραμπ έναντι των υπολοίπων στη σύνοδο G7 στον Καναδά

Τραμπ έναντι των υπολοίπων στη σύνοδο G7 στον Καναδά

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα πρωτοφανούς έντασης, διχόνοιας, αντιπαλότητας και λεκτικών επιθέσεων μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των ηγετών της Ευρώπης και του Καναδά, άρχισε χθες στο Κεμπέκ του Καναδά η σύνοδος των επτά πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών (G7). Σαν να μην αρκούσαν το αρνητικό πολιτικό κλίμα και η οικονομική αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Καναδά, και η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, χθες ο Τραμπ τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της Ρωσίας στην ομάδα των G8. Πλέον, δεν είναι μόνον οι πολιτικοί αναλυτές που κάνουν λόγο για πιθανή διάλυση του G7, αλλά ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Μετά την οξεία επίθεση που είχε εξαπολύσει την Πέμπτη από τον Καναδά ο Μακρόν κατά του Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε χθες με τον συνήθη επιθετικό τόνο που χρησιμοποιεί. Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ θα εγκαταλείψει σήμερα τη σύνοδο τέσσερις ώρες πριν από την ολοκλήρωσή της, ως ένδειξη περιφρόνησης τόσο για τους συνομιλητές του όσο και για το θέμα της κλιματικής αλλαγής που θα συζητείται εκείνη την ώρα.

«Θα αντιμετωπίσουμε τις άδικες εμπορικές πρακτικές. Αν εξετάσετε τι μας κάνουν ο Καναδάς και το Μεξικό, η Ευρωπαϊκή Ενωση, όλοι τους, για πολλές πολλές δεκαετίες. Πρέπει να το αλλάξουμε. Και κατανοούν πως αυτό πρόκειται να συμβεί», δήλωσε χθες ο Τραμπ, αναχωρώντας από τον Λευκό Οίκο για το θέρετρο Λα Μαλμπέ του Καναδά, όπου θα γίνει η σύνοδος. «Θα τα πάμε πολύ καλά. Τώρα, αν δεν καταφέρουμε να πετύχουμε συμφωνία, θα τερματίσουμε τη Nafta, θα πετύχουμε καλύτερη συμφωνία», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Το πρωί της Παρασκευής είχε δηλώσει μέσω Twitter ότι θα «τακτοποιήσει» τις «άδικες συμφωνίες» με τα υπόλοιπα κράτη του G7 και πως, αν δεν το καταφέρει, «ακόμη καλύτερα για εμάς». Χθες βράδυ, Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε πως η Αγκελα Μέρκελ πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμού που θα συζητούνται οι εμπορικές διαφορές με τις ΗΠΑ και θα προλαμβάνεται η επανεμφάνισή τους.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποφασίσει να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα από την Ε.Ε. τον Καναδά και το Μεξικό και δασμούς 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Καναδάς και Μεξικό απάντησαν αμέσως επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, ενώ η Ε.Ε. θα το πράξει τον Ιούλιο. Την Πέμπτη, ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ολόκληρο τον προηγούμενο χρόνο είχε προσπαθήσει, ματαίως όπως αποδείχθηκε, να οικοδομήσει καλή σχέση με τον Τραμπ, δήλωσει από τον Καναδά ότι αν αποφασίσουν οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τον ρόλο που έχουν αναλάβει παγκοσμίως, αυτό θα είναι αρνητικό για την αμερικανική οικονομία και την εικόνα της χώρας «και ο Τραμπ το γνωρίζει». Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον το πρόβλημα είναι ότι τον Τραμπ δεν τον ενδιαφέρει αν είναι απομονωμένος, ο Μακρόν είχε απαντήσει: «Ισως τον Αμερικανό πρόεδρο δεν τον νοιάζει που είναι σήμερα απομονωμένος, αλλά και εμάς δεν μας πειράζει να είμαστε έξι, αν χρειαστεί…».

Κάλεσμα στον Πούτιν

Αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και των στενότερων συμμάχων τους, αυτό θα ήταν η επίδειξη ανοχής απέναντι στη Ρωσία. Και ο Τραμπ έκανε χθες αυτό ακριβώς, καλώντας τους εταίρους των ΗΠΑ να δεχθούν ξανά τη Ρωσία στην ομάδα του G7. «Η Ρωσία θα έπρεπε να είναι σε αυτή τη συνάντηση», δήλωσε χθες ο Τραμπ λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον. «Ξέρετε, είτε σας αρέσει είτε όχι, και μπορεί να μην είναι πολιτικά ορθό, αλλά πρέπει να διοικήσουμε τον κόσμο, και το G7, που ήταν G8, πέταξε έξω τη Ρωσία. Θα πρέπει να επιτρέψουν στη Ρωσία να επιστρέψει, διότι θα πρέπει να βρίσκεται η Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσέθεσε. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απάντησε χθες ότι ο Τραμπ αμφισβητεί τη διεθνή τάξη και πως η Ρωσία δεν πρέπει να επιστρέψει στο G7. Γάλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος προσέθεσε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για επανεισδοχή της Ρωσίας και ότι η ενότητα των Ευρωπαίων επ’ αυτού είναι εντυπωσιακή. Μόνον ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συντάχθηκε με την πρόταση Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή