Μόνο η Gongbao κατέθεσε προσφορά για Εθνική Ασφαλιστική

Μόνο η Gongbao κατέθεσε προσφορά για Εθνική Ασφαλιστική

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός κούρσας έθεσε εαυτόν ο κινεζικός όμιλος Fosun, ο οποίος δεν κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η μία και μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης προήλθε τελικώς από την επίσης κινεζική εταιρεία Gongbao, η οποία, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, προσέφερε για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής πάνω από 650 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, που είναι και ο πωλητής, επιβεβαιώνεται η υποβολή μιας μόνο προσφοράς, η οποία, όπως σημειώνεται, θα αξιολογηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Πηγές από τον όμιλο δεν αποκλείουν ωστόσο –εφόσον η πρόταση της Gongbao δεν κριθεί ικανοποιητική– να εξεταστούν και άλλες λύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο των εναλλακτικών λύσεων που θα εξεταστούν είναι και η επιλογή της δημόσιας εγγραφής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο.

Πρόκειται για πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αρκετό καιρό πριν και επανέρχεται στο προσκήνιο, με δεδομένη τη δέσμευση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που έχει αναλάβει η διοίκηση της ΕΤΕ έναντι του SSM. Η λύση αυτή ενδέχεται να προκριθεί είτε στην περίπτωση που κριθεί ότι η διαγωνιστική διαδικασία δεν είναι δυνατόν να τελεσφορήσει, εφόσον υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, είτε στην περίπτωση που η προσφορά της Gongbao κριθεί μη ικανοποιητική.

Η χρηματοδότηση

Αν και από την πλευρά της Εθνικής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις για την προσφορά της Gongbao, πληροφορίες κάνουν λόγο για τίμημα 680 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το προσεχές διάστημα και αφού αξιολογηθεί τόσο το οικονομικό σκέλος της προσφοράς της Gongbao όσο και το χρηματοδοτικό σχήμα που θα συνεπενδύσει στην εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο έλεγχος του χρηματοδοτικού σχήματος θεωρείται αναγκαίος όχι μόνο γιατί υπάρχει το κακό προηγούμενο της Exin που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια στον προγραμματισμένο χρόνο, αλλά και γιατί η κινέζικη εταιρεία real estate Rongfeng Holding, που είχε ενδιαφερθεί από κοινού με την Gongbao στο παρελθόν για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, είχε παραδεχθεί με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο της Σαγκάης ότι δεν διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια για την εξαγορά.

Σημειώνεται πάντως ότι στην πρόσφατη παρουσίαση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που έγινε για λογαριασμό της Gongbao, στην ομάδα της κινεζικής εταιρείας ήταν και εκπρόσωποι της Industrial and Commercial Bank of China. Η ICBC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και η τυχόν στήριξή της στην επένδυση στην Εθνική Ασφαλιστική αίρει την αβεβαιότητα σε σχέση με τη χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση η Gongbao θα πρέπει να περάσει και το τεστ της εξειδίκευσης και της εμπειρίας που διαθέτει στη διοίκηση του ασφαλιστικού κλάδου, τομέας στον οποίο υστερεί, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει δραστηριοποιηθεί στις ασφάλειες.

Η Fosun

Η αποστασιoποίηση πάντως της Fosun από τη μάχη διεκδίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής συνιστά ανατροπή στο παρά πέντε, καθώς ο κινεζικός όμιλος φερόταν μέχρι σήμερα ως ο επικρατέστερος υποψήφιος. Επισήμως πηγές της Fosun αρνήθηκαν να σχολιάσουν την επιλογή του κινεζικού ομίλου να μην προσέλθει στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού, δηλαδή την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, πολλώ γε μάλλον να αιτιολογήσουν την επιλογή αυτή. Πηγές της αγοράς συνδέουν την απόφαση αυτή με τις εξελίξεις στη Folli Follie, που, όπως σημειώνουν, έχουν πλήξει την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς και των ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάζεται και η συμμετοχή της Fosun στη διεκδίκηση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), για την οποία ο κινεζικός όμιλος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή