Προς καθεστώς ειδικής διαχείρισης η ΒΙΚΗ

Προς καθεστώς ειδικής διαχείρισης η ΒΙΚΗ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπαγωγή της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙΚΗ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης φαίνεται να προκρίνουν οι δύο βασικοί πιστωτές της, η Τράπεζα Πειραιώς και η PQH (εκκαθαρίστρα των κόκκινων δανείων της Αγροτικής Τράπεζας), ενώ για τη θυγατρική της που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ζωοτροφών, τη LAKY, θα επιδιωχθεί η υπαγωγή της στο άρθρο 106 Β του Πτωχευτικού Κώδικα. Χθες επρόκειτο να συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης της ΒΙΚΗ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αρτας, συζήτηση, όμως, η οποία αναβλήθηκε για τις 28 Σεπτεμβρίου 2018. Μέχρι τότε οι δύο εταιρείες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές τους.

Τι σημαίνουν πρακτικά οι δύο λύσεις που προκρίνονται από τις τράπεζες για τις δύο εταιρείες; Η υπαγωγή της ΒΙΚΗ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης –μοντέλο που είχε εφαρμοσθεί στην περίπτωση, για παράδειγμα, του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη– σημαίνει ότι τοποθετείται ειδικός διαχειριστής (συνήθως ελεγκτικές εταιρείες) και η εταιρεία, ελεύθερη χρεών, θα βγει στη συνέχεια στον πλειστηριασμό εν συνόλω. Οι πιστωτές εισπράττουν το τίμημα και εξαρτάται από το ύψος του για το εάν επαρκεί για την κάλυψη των χρεών. Εάν δεν επαρκεί, το υπόλοιπο μέρος διαγράφεται. Από το τίμημα, εξάλλου, πληρώνεται και η αμοιβή του ειδικού διαχειριστή.

Η υπαγωγή από την άλλη της LAKY στο άρθρο 106 Β σημαίνει ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία τουλάχιστον του 60% των πιστωτών της και του 40% αυτών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις για την αναδιάρθρωση των οφειλών της. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παραμείνει στην ιδιοκτησία του σημερινού κύριου μετόχου της ή να αναζητηθεί άλλος επενδυτής, όπως συνέβη για παράδειγμα στην περίπτωση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος».

Το εάν, βεβαίως, θα επιτευχθεί η απαιτούμενη συναίνεση και στις δύο περιπτώσεις μένει να φανεί το επόμενο διάστημα. Οπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, δεν λείπουν εκείνες οι περιπτώσεις όπου οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες των εταιρειών μισθώνουν την ακίνητη περιουσία αυτών και στη συνέχεια επιλέγουν την πτώχευση, καθώς πρόκειται για διαδικασία που διαρκεί πολλά χρόνια. Η ρευστοποίηση, για παράδειγμα, της περιουσίας σε αυτή την περίπτωση μπορεί να διαρκέσει ακόμη και δέκα έτη.

Το σύνολο των υποχρεώσεων της ΒΙΚΗ –σύμφωνα με τα όσα είχε καταθέσει στην αίτηση πτώχευσής της η εταιρεία– φτάνει τα 44,65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι προς την Τράπεζα Πειραιώς (26,39 εκατ. ευρώ) και προς την Αγροτική Τράπεζα (1,13 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή