Μεσοπρόθεσμο: Υπερπλεονάσματα με φόρους και περικοπές

Μεσοπρόθεσμο: Υπερπλεονάσματα με φόρους και περικοπές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βαθύ μαχαίρι στις συντάξεις από το 2019, για να εξοικονομήσει το Δημόσιο 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και τις περικοπές στο αφορολόγητο από το 2020, που θα αποφέρουν 1,9 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, πιστοποιεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019-2022 που κατατέθηκε χθες, στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου.

Επίσης, επιβεβαιώνεται η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, από 1ης Ιουλίου, η οποία, πάντως, θα αποφέρει μόνο 16 εκατ. ευρώ όφελος στον προϋπολογισμό του 2018 (32 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).

Κάπως έτσι και με τη βοήθεια των ήδη υφιστάμενων υψηλών φορολογικών συντελεστών –και με προϋπόθεση μια ανάπτυξη 2% περίπου κατά μέσον όρο τη συγκεκριμένη περίοδο– εξασφαλίζονται θηριώδη υπερπλεονάσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τα έσοδα από άμεσους φόρους θα είναι το 2022 πάνω από 3 δισ. υψηλότερα από το 2017.

Από τα υπερπλεονάσματα, η κυβέρνηση υπόσχεται να κάνει φοροελαφρύνσεις και να δώσει άλλου είδους κοινωνικές παροχές, ενισχύοντας έτσι το προεκλογικό της οπλοστάσιο.

Οι πίνακες του μεσοπρόθεσμου επιβεβαιώνουν, συγκεκριμένα, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,56% του ΑΕΠ το 2018, το 3,96% το 2019, το 4,15% το 2020, το 4,53% το 2021 και το 5,19% του ΑΕΠ το 2022, πολύ πάνω από τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ όλη την περίοδο αυτή, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Η δημοσιονομική αυτή υπεραπόδοση, όπως τη χαρακτηρίζει το μεσοπρόθεσμο, ξεκινά από 107 εκατ. ευρώ φέτος και φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ το 2022.

Η κυβέρνηση αναφέρει στο Μεσοπρόθεσμο ότι προτίθεται να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό αυτό χώρο «για την υιοθέτηση μόνιμων μειώσεων φόρων που θα συμβάλουν στην αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος των νοικοκυριών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και στοχευμένης ενίσχυσης των πρωτογενών δαπανών με στόχο τη διατηρήσιμη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

Ειδικότερα, εξαγγέλλει ότι το 2019 θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για μειώσεις φόρων, ενώ το 2020 το υπερπλεόνασμα θα δοθεί κατά 75% σε φοροελαφρύνσεις και 25% σε κοινωνικές δαπάνες και το 2021-2022 θα το μοιράσει ισόποσα μεταξύ φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών δαπανών.

Κατώτατος μισθός

Το Μεσοπρόθεσμο κάνει ειδική αναφορά στην κυβερνητική πρόθεση αύξησης του κατώτατου μισθού ακολουθώντας το μοντέλο της Πορτογαλίας (τέσσερις αυξήσεις μισθού τα τελευταία 4 χρόνια από 5%), κατόπιν μελέτης για τις επιπτώσεις της στην παραγωγικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή