Επιβάρυνση φαρμακείων, κίνητρα σε ασθενείς

Επιβάρυνση φαρμακείων, κίνητρα σε ασθενείς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οικονομική επιβάρυνση των φαρμακείων για κάθε μη γενόσημο φάρμακο που αγοράζουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αλλά και μείωση της συμμετοχής στη δαπάνη φαρμάκων για τους ασφαλισμένους όταν αυτοί επιλέγουν γενόσημο, είναι μεταξύ των μέτρων που προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα, στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προωθείται διάταξη με την οποία οι φαρμακοποιοί για κάθε πρωτότυπο φάρμακο –η πατέντα του οποίου έχει λήξει (off patent)– που χορηγούν στους ασφαλισμένους, υποχρεούνται να «επιστρέψουν» στον ΕΟΠΥΥ το 0,8% της λιανικής του τιμής. Αυτό το ποσοστό επιστροφής –rebate, όπως αναφέρεται στη διάταξη– θα ισχύσει για το 2018 και θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο με απόφαση του υπουργού Υγείας. Με δεδομένο ότι η συνολική αξία πώλησης των off patent φαρμάκων ανέρχεται σε περίπου 600.000.000 ευρώ ετησίως, η επιβάρυνση για τα φαρμακεία αναμένεται να είναι το 2018 στα 4,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας δύναται να καθορίζει τις ελάχιστες ποσότητες αποθεμάτων φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία που οφείλουν να διαθέτουν τα φαρμακεία.

Επιπρoσθέτως, το υπουργείο προωθεί τη θεσμοθέτηση κινήτρων και προς τους ασφαλισμένους προκειμένου να επιλέγουν περισσότερα γενόσημα. Ειδικότερα, προωθείται η εξίσωση της ασφαλιστικής τιμής με τη λιανική τιμή για όλα τα γενόσημα. Σήμερα υπάρχει ένας αριθμός γενοσήμων (περίπου 800) που έχουν λιανική τιμή υψηλότερη της τιμής την οποία αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ανά θεραπευτική κατηγορία, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τη διαφορά. Παράλληλα, το υπουργείο θα προχωρήσει στον μηδενισμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα χρόνιων παθήσεων, για το οποία τώρα συμμετέχουν με 10% επί της τιμής τους, όταν επιλέγουν γενόσημα έναντι των πρωτοτύπων. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποσκοπούν στην αύξηση της διείσδυσης των γενόσημων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι μόλις το 25%-30% των φαρμάκων που χορηγούνται σε ασφαλισμένους είναι γενόσημα, τη στιγμή που ο «μνημονιακός» στόχος είναι το 40%.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που κάνει λόγο για «παγκόσμιο παράδοξο, η κυβέρνηση να επιβάλλει κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ασθενή». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση παραβιάζοντας κάθε αρχή δικαίου, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τον ΠΦΣ εφαρμόζει νέο κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τιμωρώντας και τους ασθενείς που επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο ιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων». Οι φαρμακοποιοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δίνει τη χαριστική βολή στα φαρμακεία με την απόφασή της να επιβάλει τη διατήρηση ελάχιστων ποσοτήτων φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιων ελλείψεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή