Κατάργηση του φόρου υπεραξίας ακινήτων από το νέο έτος

Κατάργηση του φόρου υπεραξίας ακινήτων από το νέο έτος

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας ακινήτων σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, ένας φόρος που δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ λόγω σωρείας προβλημάτων, με αποτέλεσμα να παρατείνεται τα τελευταία πέντε έτη ο χρόνος εφαρμογής του, καταργείται. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει ανάσα στην κτηματαγορά αλλά και σε όσους αποφασίσουν να επενδύσουν στη χώρα.

Επίσης, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων των περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολουμένων.

Με το σχέδιο νόμου εντάσσονται τα ασφαλιστικά συμβόλαια επενδυτικού χαρακτήρα στα τεκμήρια, ενώ θα καταβάλλουν αποζημίωση στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο:

1. Οι περιστασιακά απασχολούμενοι θα φορολογηθούν με τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Δηλαδή και γι’ αυτούς θα ισχύσει το αφορολόγητο όριο των 1.900-2.100 ευρώ υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, για τα εισοδήματα που αποκτούν οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.) και εφόσον αυτοί δεν είναι επιτηδευματίες, δηλαδή δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών, έχουν εφαρμογή, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης, η ενιαία κλίμακα και το αφορολόγητο όριο που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το πραγματικό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα το ποσό των 9.500 ευρώ.

2. Καταργείται από το 2019 ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

3. Υπάγονται στο ειδικό καθεστώς της απαλλαγής από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και όσοι για πρώτη φορά κάνουν έναρξη εργασιών. Επίσης, απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ οι επιχειρήσεις οι οποίες, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, πραγματοποίησαν παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών χωρίς τον ΦΠΑ, αξίας μέχρι 10.000 ευρώ.

4. Αποτελεί τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων η δαπάνη για ασφαλιστικά επενδυτικά συμβόλαια.

5. Αποζημίωση θα πληρώνουν στο Δημόσιο οι επιχειρήσεις παραγωγής καπνικών προϊόντων  σε κάθε περίπτωση που κατάσχονται γνήσια βιομηχανοποιημένα καπνά τους, 50.000 τεμαχίων και άνω.

6. Το τεκμαρτό εισόδημα που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες, καθώς και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ακινήτων στο ελληνικό Δημόσιο ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου απαλλάσσονται από τον φόρο.

Δηλαδή δεν εντάσσεται στα τεκμήρια. Κατ’ επέκταση απαλλάσσεται και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας έως 200 τ.μ. προς ανιόντες ή κατιόντες και παραχώρηση χρήσης ακινήτων στο ελληνικό Δημόσιο η ΝΠΔΔ, ως μη πραγματικό εισόδημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή