Ανω των 25 δισ. ευρώ τα έσοδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

Ανω των 25 δισ. ευρώ τα έσοδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έσοδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ξεπέρασαν τα 25 δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία, σύμφωνα με την 27η ετήσια έκθεση της Deloitte για τα οικονομικά του ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 4% σε σχέση με την περίοδο 2015/16 και οφείλεται κυρίως στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ήτοι της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, των οποίων τα συνολικά έσοδα σημείωσαν κατά την περίοδο 2016/17 αύξηση 1,3 δισ. ευρώ (9%) φτάνοντας τα 14,7 δισ. ευρώ. Η συνολική αύξηση δεν οφείλεται μόνο στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά και στα μικρότερα που είδαν επίσης αύξηση των εσόδων τους, με χαμηλότερο, ωστόσο, ρυθμό.

Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ παραμένει το πιο πλούσιο πρωτάθλημα, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά έσοδα ύψους 5,3 δισ. ευρώ τη σεζόν 2016/17, από 4,9 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε τη σεζόν 2015/16. Σημαντικό ρόλο για την αύξηση και τη διατήρηση στην κορυφή παίζουν τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Στη δεύτερη θέση από πλευράς εσόδων αντί της γερμανικής Μπουντεσλίγκα πέρασε η ισπανική La Liga, επίσης λόγω των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Αν και η Μπουντεσλίγκα βρέθηκε κάτω από τη La Liga από πλευράς εσόδων, οι βελτιωμένες συμφωνίες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα οδηγήσουν σε αύξηση 1,4 δισ. ευρώ κατά μέσον όρο των εσόδων για τη σεζόν 2017/18. Το γερμανικό παραμένει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο, με 44.000 θεατές κατά μέσον όρο ανά αγώνα. Πρέμιερ Λιγκ, Μπουντεσλίγκα και La Liga ανακοίνωσαν συνολικά λειτουργικά κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά.

Ο Νταν Τζόουνς, από το αρμόδιο τμήμα της Deloitte, σχολίασε: «Η οικονομική κατάσταση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν ήταν ποτέ καλύτερη και αναμένουμε συνεχή ανάπτυξη και ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τα επόμενα χρόνια.

Το γεγονός ότι η ισπανική La Liga μπόρεσε να ξεπεράσει την Μπουντεσλίγκα, η οποία κατείχε τη δεύτερη θέση όσον αφορά τα έσοδα, για πάνω από μία δεκαετία, αποδεικνύει το ευρύ φάσμα των αλλαγών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια».

Οι ιταλικές ομάδες της Σέριε A ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ σε συνολικά έσοδα για πρώτη φορά, αυξημένα κατά 8% σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εσόδων της Ιντερ.

Η Λιγκ 1 της Γαλλίας παραμένει το πρωτάθλημα με τα πιο χαμηλά έσοδα μεταξύ των πέντε μεγάλων, όμως τα έσοδα των γαλλικών συλλόγων αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως χάρη στα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή