Η Deutsche Bank εξετάζει πάλι συγχώνευση με Commerzbank

Η Deutsche Bank εξετάζει πάλι συγχώνευση με Commerzbank

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Deutsche Bank εξετάζει το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με την Commerzbank, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank, Πάουλ Αχλάιτνερ, συνομιλεί με μεγαλομετόχους της τράπεζας για πιθανή συγχώνευση με την ανταγωνίστρια Commerzbank. Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, ο ίδιος είχε και επαφές με Γερμανούς αξιωματούχους. Ωστόσο, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg, δεν έχουν λάβει χώρα επίσημες συνομιλίες μεταξύ των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Συν τοις άλλοις, η όποια συγχώνευση δεν είναι κάτι που θα ολοκληρωθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Οσον αφορά την υλοποίηση αυτής της επιχειρηματικής συμφωνίας, υπάρχουν κωλύματα. Ενα από αυτά είναι η μετοχή της Deutsche Bank, η οποία έχει χάσει το 39% της αξίας της από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα. Πολλοί επενδυτές έχουν κατά καιρούς διατυπώσει τις ανησυχίες τους για το πόσο βιώσιμη είναι μία σύμπραξη με την Commerzbank, διότι θα οδηγούσε σε αύξηση κεφαλαίου και εκτεταμένες απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, αν κρινόταν αναγκαίο να μειωθούν τα υποκαταστήματα των δύο τραπεζών στη Γερμανία και να περιοριστούν δραστικά οι θέσεις εργασίας, θα αντιδρούσαν πολύ έντονα τα συνδικάτα των εργαζομένων.

Σε ερώτηση που υπεβλήθη για το θέμα από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο εκπρόσωπος της Deustche Bank απάντησε τα εξής: «Στον πρόεδρο Πάουλ Αχλάιτνερ υποβάλλεται συνεχώς αυτό το ερώτημα της συγχώνευσης. Και η απάντηση είναι πάντα η ίδια: «Σε όλα τα ΜΜΕ υπάρχουν διατυπωμένα τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας συμφωνίας. Οπότε δεν χρειάζεται εγώ ο ίδιος να σχολιάσω το ζήτημα». Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι θρυαλλίδα για τη φημολογία περί συμμαχίας Deutsche Bank-Commerzbank υπήρξε η επένδυση των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων της Cerberus Capital. Το 2017, η Cerberus απέκτησε μερίδια και στη μία και στην άλλη τράπεζα. Ο πρόεδρος της Deutsche Bank εφαρμόζει ευρύ πρόγραμμα αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της, αποσκοπώντας να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την κερδοφορία. Στο πλαίσιο αυτό θα μειωθούν κατά 7.000 οι θέσεις εργασίας στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, θα δοθεί κυρίως έμφαση στις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της και στη λιανική τραπεζική και όχι τόσο στην επενδυτική τραπεζική, ενώ θα ενταθούν και οι προσπάθειες για έλεγχο του κόστους. To πρόγραμμα ανασυγκρότησης είχε ξεκινήσει από το 2015, όταν είχε αναλάβει τα ηνία της γερμανικής τράπεζας ο Τζον Κράιαν. Το πρόγραμμα, ωστόσο, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, και φέτος τον Απρίλιο αντικαταστάθηκε ο κ. Κράιαν από τον Κρίστιαν Σιούινγκ, ο οποίος το συνεχίζει με κάποιες τροποποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) χαρακτήρισε «προβληματική» την Deutsche Bank, που έχει δραστηριότητες και στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η DB πρέπει να εξασφαλίζει την έγκριση της Fed για σειρά ενεργειών της, όπως είναι η πρόσληψη και απόλυση υψηλόβαθμων στελεχών, η αλλαγή στην ανάθεση καθηκόντων και η καταβολή αποδοχών και μπόνους. Επιπλέον, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της S& P 500 προχώρησε σε υποβάθμιση της Deutsche Βank, καταφέροντας σε αυτήν ένα ακόμα καίριο πλήγμα. Ο Κρίστιαν Σέβινγκ δήλωσε πως «τα τελευταία χρόνια για την τράπεζα είναι πολύ δύσκολα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή