Φοροελαφρύνσεις «δώρο» Τσίπρα πριν από τις εκλογές

Φοροελαφρύνσεις «δώρο» Τσίπρα πριν από τις εκλογές

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φοροελαφρύνσεις που θα «ακουμπούν» και τμήμα της μεσαίας τάξης σχεδιάζει να εντάξει στην προεκλογική του φαρέτρα ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας. Η προοπτική των φοροελαφρύνσεων μέσω του υπερπλεονάσματος του 2019, σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της περικοπής των συντάξεων από την 1η του νέου έτους, επί της ουσίας απομακρύνει, εάν δεν ακυρώνει πλήρως, τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, οι εκλογές τοποθετούνται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές –και ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα– τον Μάιο του 2019 ή ακόμη και με την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Η απόφαση για φοροελαφρύνσεις που θα αφορούν και τμήμα της μεσαίας τάξης «κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικά και θα αφορά εισοδήματα από 13.000 έως 28.000 ευρώ. Οπως αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, κατά την πρώτη του τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Πλέον, στόχος είναι να ανακουφιστούν και πολίτες που σήκωσαν στην πλάτη τους την προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας μέσω υπέρογκων φόρων και εισφορών.

Τον προσανατολισμό της κυβέρνησης σε σχέση με τη φορολογία ανέδειξε, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Οπως ανέφερε, το υπερπλεόνασμα του 2019 θα δοθεί αποκλειστικά για φοροελαφρύνσεις. Παράλληλα το υπερπλεόνασμα του 2020 θα δοθεί κατά 75% σε φοροελαφρύνσεις και κατά 25% σε κοινωνικές παροχές, ενώ το 2021 το συγκεκριμένο ποσό θα μοιραστεί ισομερώς.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση, ο κ. Τσίπρας είναι προφανές ότι, εκτός των άλλων, επιχειρεί να «κάψει» ένα από τα βασικά προεκλογικά χαρτιά του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει αναδείξει ως βασικό πυλώνα του πολιτικού και οικονομικού του σχεδίου τη μείωση των φόρων – βεβαίως σε ένα σαφώς ευρύτερο πλαίσιο, καθώς αναφέρεται παράλληλα σε αποκλιμάκωση της φορολογίας και των επιχειρήσεων, αλλά και σε σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% την επόμενη διετία.

Οπως προαναφέρθηκε, η προοπτική ελαφρύνσεων, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, το θέμα της προγραμματισμένης από την 1.1.2019 περικοπής των συντάξεων θα τεθεί σε νέα βάση, είτε μέσω επαναδιαπραγμάτευσης είτε μέσω της κάλυψης μεγάλου μέρους των απωλειών από το υπερπλεόνασμα του 2018, δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα και απομακρύνει τον κίνδυνο εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο.

Δύο στοιχεία

Εξάλλου, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά που καταγράφεται από τη Ν.Δ. θα μειωθεί τους επόμενους μήνες. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση η κυβέρνηση επενδύει κατά κύριο λόγο σε δύο στοιχεία, που βεβαίως μένει να καταδειχθεί εάν επαρκούν προκειμένου να αναταχθεί το εις βάρος της κλίμα:

Πρώτον, στην ευφορία που θα προκληθεί από την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο, η οποία, πέραν της όποιας διευθέτησης του χρέους, αναμένεται να συνοδευθεί από ευρωπαϊκά εύσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από έντονη κυβερνητική ρητορική περί κινήσεων όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά στην κανονικότητα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Δεύτερον, στη διαφαινόμενη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. O κ. Τσίπρας, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα της κοινής γνώμης διαφωνεί με λύση σύνθετης ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία», επενδύει πολιτικά στην άρση του αδιεξόδου με τα Σκόπια. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η διαφαινόμενη άρνηση της Ν.Δ. να στηρίξει τη συμφωνία θα την εκθέσει πολιτικά. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες προβάλλονται ιδιαίτερα θέσεις που είχαν διατυπωθεί σε προγενέστερες φάσεις της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, από άλλες κυβερνήσεις και έρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της «μακεδονικής γλώσσας».

Παράλληλα, εάν ο πρωθυπουργός επιτύχει την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ θα ενισχύσει το προφίλ του ως «πραγματιστή» πολιτικού, ενισχύοντας την απήχησή του στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, απομακρυνόμενος από το γήπεδο του «εθνικολαϊκισμού» στον οποίο τον τοποθετεί η αντιπολίτευση λόγω της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Τυχόν επίλυση του ονοματολογικού θα φέρει, τέλος, σε δυσχερή θέση και τον άλλο μεγάλο πολιτικό αντίπαλο του κ. Τσίπρα, το Κίνημα Αλλαγής, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να ομογενοποιηθούν οι διιστάμενες απόψεις στο εσωτερικό του, για το πλαίσιο μιας ικανοποιητικής συμφωνίας με τη γειτονική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή