Εσωκομματικές αναταράξεις για τις συντάξεις

Εσωκομματικές αναταράξεις για τις συντάξεις

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ομιχλώδες τοπίο της επομένης του μνημονίου και οι διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για το πώς η κυβέρνηση θα πρέπει να το διαχειριστεί ήδη από τώρα προκαλούν διαφοροποιήσεις, αναταράξεις, ακόμα και ενόχληση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του κόμματος που έσπευσαν την περασμένη Τρίτη να παρακολουθήσουν την ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργών για το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία μέτρα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και για το μεσοπρόθεσμο δεν είδαν τις προσδοκίες τους για ένα θετικό μήνυμα σε σχέση με τις συντάξεις να επιβεβαιώνονται. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξέκοψε κάθε συζήτηση για κινήσεις της κυβέρνησης στην κατεύθυνση ανατροπής των περικοπών που έχουν συμφωνηθεί, λέγοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα.

Για τους βουλευτές, το ζήτημα των νέων περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 αποτελεί θέμα με σημαντικό πολιτικό κόστος και αυτό για το οποίο εισπράττουν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια από την εκλογική βάση. Μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη αφήνουν όλο το τελευταίο διάστημα να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανατρέψει τα συμφωνηθέντα. Ωστόσο, η κεντρική κυβερνητική γραμμή, όπως έχει δημοσίως εκφραστεί τόσο από τον κ. Τσακαλώτο όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των μέτρων.

Δεν θέλουν εμπλοκή

Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τη διαπραγμάτευση, δηλαδή, και οι έχοντες καλύτερη εικόνα των διαθέσεων και των προθέσεων των δανειστών, θεωρούν προτεραιότητα να αποφευχθούν πάση θυσία κινήσεις ή δηλώσεις που θα θέσουν σε αμφισβήτηση την ομαλή ολοκλήρωση του μνημονίου. Η κυβερνητική ηγεσία δεν θέλει σε κανένα σημείο της διαδικασίας να δοθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, προκειμένου την αμέσως επομένη ημέρα να αρχίσει να «ξηλώνει» όσα μπορεί από τα συμφωνηθέντα. Ενα τέτοιο μήνυμα εκτιμάται ότι θα έκανε τους εταίρους και δανειστές να υιοθετήσουν πιο σκληρή στάση όσον αφορά το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και θα καθιστούσε κενό περιεχομένου το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι μετά τον Αύγουστο θα έχει σημαντικά μεγαλύτερες ελευθερίες για τον τρόπο που θα κινηθεί.

Αν και η στρατηγική αυτή του Μαξίμου δεν αμφισβητείται, υπάρχουν εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος ομάδες στελεχών που θεωρούν ότι θα πρέπει από τώρα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται για την ολοκλήρωση του μνημονίου και το μεταμνημονιακό πλαίσιο, να ανοίξει η συζήτηση για κάποια μέτρα επί των οποίων η κυβέρνηση θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση. Είναι μια συζήτηση που δημοσίως έχει ανοίξει τόσο από τον κ. Νίκο Φίλη όσο και, προσφάτως, από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Δείχνει να επικρατεί μεταξύ ορισμένων στελεχών η εκτίμηση ότι θα πρέπει με κάποιον τρόπο από τώρα οι εταίροι και δανειστές να μπουν σε μια τέτοια συζήτηση, ώστε να αποκτήσει υπόσταση το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η χώρα εξέρχεται από τα μνημόνια και την κρίση.

Το Μαξίμου, από την πλευρά του, δείχνει ότι δεν επιθυμεί να συνεχισθεί μια τέτοια συζήτηση δημοσίως στη δεδομένη συγκυρία. Ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, εντός των επόμενων ημερών, ετέθη –και από τον κ. Φίλη– αίτημα σύγκλησης της Κ.Ο. υπό τον κ. Τσίπρα. Ο ελιγμός του Μαξίμου ήταν να γίνει η ενημέρωση των βουλευτών από τους συναρμόδιους υπουργούς, την περασμένη Τρίτη. Οταν εκεί επανήλθε το αίτημα για σύγκληση της Κ.Ο. παρουσία του πρωθυπουργού, το Μαξίμου έσπευσε να ακυρώσει οποιοδήποτε σχετικό σενάριο, ανακοινώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο.

Το τελευταίο που θα ήθελε η κυβερνητική ηγεσία αυτή τη στιγμή είναι μια εικόνα διαφωνιών από την πλευρά των βουλευτών έναντι της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση. Δεν τίθεται θέμα να μην ψηφισθεί από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας το πολυνομοσχέδιο. Απλώς, η κυβερνητική ηγεσία επιθυμεί να μεταδοθεί κλίμα θετικό, αυτό της ολοκλήρωσης του μνημονιακού κύκλου, και όχι κλίμα διαφωνιών και δυσαρέσκειας για τα τελευταία μέτρα της μνημονιακής διαδρομής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή