Το αφήγημα Μητσοτάκη και το ΕΛΚ

Το αφήγημα Μητσοτάκη και το ΕΛΚ

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους μοντέρνους διαδρόμους του κτιρίου με τη νεοκλασική πρόσοψη που κάποτε στέγαζε το Βαυαρικό Βασιλικό Ταχυδρομείο –σήμερα είναι το Sofitel– και το οποίο επέλεξε το ΕΛΚ για το πρώτο του μεγάλο brainstorming ενόψει των ευρωεκλογών, δύο ήταν οι «ελέφαντες στο δωμάτιο»: Ο ιταλικός εφιάλτης και η πτώση του Μαριάνο Ραχόι με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη μέρα του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος. Το κοντράστ με το αφήγημα του υψηλού προσκεκλημένου από την Ελλάδα –τον μόνο πρόεδρο κόμματος αντιπολίτευσης που προσκλήθηκε στα study days του ΕΛΚ δίπλα σε εν ενεργεία αρχηγούς κυβερνήσεων, όπως η Αγκελα Μέρκελ και ο Σεμπάστιαν Κουρτς– ήταν παραπάνω από προφανές.

Σε μια εποχή όπου η δύναμη των αδελφών κεντροδεξιών κομμάτων είτε συρρικνώνεται είτε δοκιμάζεται από λαϊκιστικά μορφώματα τόσο εξ αριστερών όσο και εκ δεξιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύει με σαφή δημοσκοπικό αέρα προς την ανάληψη της εξουσίας έχοντας ήδη κάνει rebranding στο κόμμα του. Οπως το έθεσε ο οικοδεσπότης της τριήμερης σύναξης και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος και προσκάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο Μόναχο, η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταλαϊκιστική εποχή, η ιστορία της, όμως, είναι μια ιστορία που δεν αφορά μόνο τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και το ΕΛΚ. Ο κ. Βέμπερ προδίκασε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θα είναι μεταρρυθμιστική, «φιλική προς τις επενδύσεις» και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με τους συνομιλητές της χώρας.

Ο τόνος του Βαυαρού με τη σημαντική θέση τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο γερμανικό κατεστημένο εξουσίας δεν είναι τυχαίος, καθώς έχει αναπτύξει προσωπική σχέση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Πέρα από τις κομματικές ισορροπίες και το γεγονός ότι το ΕΛΚ υπολογίζει σε έναν επόμενο νικητή στις τάξεις του, η χημεία συνδέεται και με ένα «γενεακό άλμα» στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, όπου αναδεικνύεται μια νέα γενιά πολιτικών με διαφορετική νοοτροπία.

Χτίζει συμμαχίες

Με αυτή τη γενιά επιδιώκει να διαμορφώσει συμμαχίες και προσωπικές σχέσεις ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αυτός ήταν ο βασικός λόγος της παρουσίας του στο Μόναχο.

Η επόμενη μέρα και οι «βοήθειες» που μπορεί να λάβει τόσο στην εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου –ζήτημα που έθεσε στις επαφές του– όσο και στο θέμα του χρέους. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, μιλώντας με παράγοντες του ΕΛΚ στην κλειστή συζήτηση που ακολούθησε την παρέμβασή του, ότι το ΕΛΚ θα πρέπει να στηρίξει τη μείωση των πλεονασμάτων για τα δύο τελευταία έτη της προσαρμογής, εφόσον μια δική του κυβέρνηση επιδείξει μεταρρυθμιστική προσήλωση. Θύμισε δε ότι η επιβολή υψηλών πλεονασμάτων αποτελεί αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα, την οποία, όμως, δεν πρέπει να πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Επέμεινε ακόμη στην ανάγκη ρύθμισης του χρέους. Σημείωσε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο στις αγορές, αν δεν συνοδευθεί από μεταρρυθμιστική αξιοπιστία. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, πήγε ένα βήμα παραπέρα εκτιμώντας ότι, «αν δεν πάρουμε το χρέος, η χώρα θα έχει πρόβλημα με την πρόσβαση στις αγορές». «Προχωρήστε τη ρύθμιση του χρέους για τη χώρα», φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που εξηγεί την αντίδρασή του στις διαρροές της κυβέρνησης περί υπονόμευσης της θέσης της χώρας στο εξωτερικό, καθώς επανέλαβε ότι φοράει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος. Μάλιστα, δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξει σχετική δημόσια τοποθέτηση του κ. Βέμπερ για το θέμα του χρέους.

Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε σε κλειστή συζήτησή του με ευρωβουλευτές, επιτρόπους και άλλους παράγοντες του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης και για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας, πρόταγμα για το οποίο υπάρχει κατανόηση στους κόλπους του ΕΛΚ – η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, εξάλλου, είναι παραδοσιακά υπέρ της χαμηλότερης φορολογίας. Ακόμα σημαντικότερο θεωρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. να έχει το κόμμα του δυνατή φωνή στο ΕΛΚ, το οποίο και θα διαμορφώσει και θα υλοποιήσει τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, γι’ αυτό και η συνάντησή του με τον αρμόδιο επίτροπο Γκίντερ Ετινγκερ είχε ιδιαίτερο συμβολισμό.

«Δείξτε μας»

Το εξέφρασε διπλωματικά ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής πολιτικής του οικογένειας, όταν υπογράμμισε ότι δεν αρκεί να λέει κανείς ότι οι λαϊκιστές είναι κακοί, εννοώντας ότι τα κεντροδεξιά κόμματα πρέπει να βρουν ένα θετικό αφήγημα. «Πρέπει να παρουσιάσουν ένα συνεκτικό και πλήρες μήνυμα που να αντιμετωπίζει τα πραγματικά παράπονα και τις ανησυχίες των πολιτών. Πρέπει να αμφισβητήσουμε τις κατεστημένες αντιλήψεις στο εσωτερικό των κομμάτων μας. Δεν μπορούμε να παρουσιαζόμαστε ως κόμμα του κατεστημένου. Πρέπει να αλλάξουμε. Χρειάζονται νέα πρόσωπα, νέες πολιτικές, νέες μέθοδοι». Η επισήμανση βρήκε ευήκοα ώτα στο ακροατήριο του ΕΛΚ που θα τερματίσει μεν πρώτο στις ευρωεκλογές του 2019, πλήττεται, όμως, από την άνοδο λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων, ενίοτε και από τη «συστημικότητα» της παρουσίας του έναντι νέων σχηματισμών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον κ. Μητσοτάκη προσέγγισε ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Γκονζάλες Πονς. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στο ισπανικό Λαϊκό Κόμμα και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στην Ισπανία, λέγοντάς του «ελάτε να μιλήσετε, να μας δείξετε πώς να το κάνουμε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή