Η δολοφονία του «Μπόμπι»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκωφαντικές φωνές, που δήλωναν «θέλουμε τον Μπόμπι», γέμισαν την αίθουσα Embassy του ξενοδοχείου Ambassador στο Λος Αντζελες, τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουνίου 1968, καθώς ο γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι προσπάθησε να περάσει στο κέντρο σε μια γεμάτη σκηνή. Είχε φτάσει στην αίθουσα προκειμένου να διακηρύξει τη νίκη του στις προκριματικές προεδρικές εκλογές. Αυτή η νίκη ήταν ορόσημο για τον Μπομπ Κένεντι στην κατάκτηση του προεδρικού χρίσματος για το Δημοκρατικό Κόμμα, ένα ταξίδι που ξεκίνησε αργά, στις 16 Μαρτίου του 1968, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.

Πέντε δεκαετίες μετά την εμφάνιση του Κένεντι ως φάρου ελπίδας για εκατομμύρια νεαρών Αμερικανών, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Ο μεγαλύτερος γιος του πιστεύει ότι ο δολοφόνος του δεν συνελήφθη και η υπόθεση πρέπει να επανεξεταστεί. Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι ο Νεότερος, ο οποίος ήταν 14 ετών όταν ο πατέρας του δολοφονήθηκε, λέει ότι έφτασε στο συμπέρασμα ότι ένας δεύτερος ένοπλος ξέφυγε και επαναδιατυπώνει το αίτημα να ανοίξει η υπόθεση.

Ερωτήματα

Αν και δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο Σιρχάν τραυμάτισε τον Κένεντι και πέντε άλλους, κάποια από τα σημαντικότερα ερωτήματα για μία από τις πιο ειδεχθείς δολοφονίες στην αμερικανική ιστορία παραμένουν. Γιατί οι εμπειρογνώμονες που μελέτησαν τα ηχητικά ντοκουμέντα ακούν 13 σφαίρες, όταν το όπλο του Σιρχάν διέθετε οκτώ σφαίρες και δεν είχε χρόνο να ξαναγεμίσει; Πώς μπορεί ο Σιρχάν να σκότωσε τον Κένεντι καθώς στεκόταν μπροστά του όταν πυροβόλησε, ενώ η νεκροψία λέει ότι η σφαίρα εισήλθε στο κρανίο του Κένεντι πίσω από το δεξί του αυτί; Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί είναι, αν ο Κένεντι είχε εκλεγεί πρόεδρος, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει τη φιλοδοξία του και να συνενώσει τη χώρα, που ήταν διαχωρισμένη σε τόσα διαφορετικά μέτωπα, να βάλει τέρμα στη φτώχεια και στις φυλετικές διακρίσεις και να επιβάλει οικονομική ισότητα;

Ο Κένεντι ήταν χαρούμενος και η αισιόδοξη διάθεσή του προσέθεσε ηλεκτρισμό σε ένα ήδη ηλεκτρισμένο πλήθος, καθώς ευχαριστούσε αυτούς που βοήθησαν στην εκστρατεία στην Καλιφόρνια. Η σύζυγός του Εθελ, έγκυος στο 11ο παιδί τους, στεκόταν στο πλάι του. Στη συνέχεια πήγε στην κουζίνα και εκεί που ήταν έτοιμος για χειραψία με τον νεαρό Χουάν Ρομέρο, ένας άνδρας όρμησε με ένα ρεβόλβερ Ιβερ-Τζόνσον και τον πυροβόλησε. Μία σφαίρα έξυσε το μέτωπο του Κένεντι, μία έπληξε τον λαιμό του και η τρίτη μπήκε στο κρανίο του πίσω από το δεξί του αυτί. Πέντε άλλα άτομα επλήγησαν από τον καταιγισμό σφαιρών. Οι άνδρες που στέκονταν στο σημείο της δολοφονίας όρμησαν και συνέλαβαν τον ένοπλο που αναγνωρίστηκε ότι ήταν ο Σιρχάν Σιρχάν, 24χρονος Παλαιστίνιος με ιορδανική υπηκοότητα. Στη 1.44 π.μ. στις 6 Ιουνίου 1968 ο Κένεντι πέθανε. Το σώμα του μεταφέρθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου έγινε η κηδεία στον καθεδρικό ναό του Σεντ Πάτρικ στις 8 Ιουνίου.

Η δίκη του Σιρχάν άρχισε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Αντζελες στις 12 Φεβρουαρίου του 1969. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον Κένεντι κι όταν ρωτήθηκε γιατί, απάντησε για το Μεσανατολικό ανάμεσα σε Αραβες και Εβραίους. Στις 17 Απριλίου 1969, καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Κένεντι σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια όταν η Καλιφόρνια κατήργησε τη θανατική ποινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή