Γενικοί γραμματείς «συνωστίζονται» στα υπουργεία

Γενικοί γραμματείς «συνωστίζονται» στα υπουργεία

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβάρυνση του προϋπολογισμού επιπλέον κατά τρία εκατ. ευρώ ετησίως προκύπτει από την αύξηση του αριθμού των γραμματέων, των μετακλητών αλλά και αποσπασμένων συμβούλων, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ν.Δ. Συνοδευτικά του εγγράφου του ΑΣΕΠ, από το οποίο προκύπτει ότι υπουργοί της κυβέρνησης κατόπιν αιτήματός τους «έλαβαν» τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων και τέσσερις εξ αυτών πίνακες που εκτός του ονοματεπώνυμου περιελάμβαναν και τα προσόντα τους, η Ν.Δ. γνωστοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τις υφιστάμενες θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων καθώς και την εξέλιξή τους με το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπουργείων που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν 28 θέσεις γενικών γραμματέων επιπλέον, έναντι της κυβέρνησης Σαμαρά με το κόστος μισθοδοσίας τους να φτάνει συνολικά το 1,4 εκατ. ευρώ ετησίως. Εφόσον προσμετρηθούν οι μετακλητοί και οι αποσπασμένοι σύμβουλοι, που σύμφωνα με τα στοιχεία είναι 140 άτομα, τότε μαζί με τις υπερωρίες στο μισθολογικό κόστος προστίθεται περίπου 1,55 εκατ. ευρώ ετησίως.

Βάσει των στοιχείων, σήμερα υπάρχουν συνολικά 90 θέσεις γραμματέων στα υπουργεία και συγκεκριμένα: 17 γενικοί γραμματείς που βάσει του νέου νόμου θα μετεξελιχθούν σε διοικητικούς γραμματείς, 13 αναπληρωτές γραμματείς εκ των οποίων οι 11 θα γίνουν αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς, 42 γενικοί γραμματείς που προΐστανται σε γενικές γραμματείες και οι οποίοι θα μετεξελιχθούν σε τομεακούς γραμματείς, 18 ειδικοί γραμματείς που θα εξελιχθούν σε ειδικούς τομεακούς γραμματείς.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ., εφόσον υλοποιηθεί η σχετική πρόβλεψη από τον νόμο (η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό δεν θα συμβεί) και για κάποιο διάστημα υπάρξει συνύπαρξη νέων και παλιών, τότε ο συνολικός αριθμός τους θα ξεπεράσει τους 100.

Το ζήτημα επιλογής των νέων γενικών γραμματέων έχει πολλάκις αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να καταγγέλλει φωτογραφικές προκηρύξεις με στόχο την «τακτοποίηση ημετέρων». Οι επίμαχες καταγγελίες θορύβησαν τους εκπροσώπους των δανειστών κατά την τελευταία τους συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι σχετικές διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζήτησαν την εκπόνηση μελέτης από ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να εξεταστούν οι ανάγκες και τα τυπικά προσόντα που θα «συνοδεύουν» τις επίμαχες θέσεις. Οσες προκηρύξεις είναι εκτός πλαισίου των αποτελεσμάτων της μελέτης θα ακυρωθούν και οι συγκεκριμένες θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν, ενώ για τις υπόλοιπες, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά. Η μελέτη των εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Βάσει του αρχικού μνημονιακού σχεδιασμού, πάντως, εκείνο το διάστημα θα έπρεπε να ολοκληρώνεται η επιλογή των νέων ειδικών και τομεακών γραμματέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «ύποπτες» προκηρύξεις υπολογίζονται περί τις δέκα και ήδη έχουν εντοπιστεί από τους θεσμούς.

Οι καθυστερήσεις

Σχολιάζοντας την απόφαση της τρόικας για εκπόνηση μελέτης, η Ν.Δ. την εκλαμβάνει ως ένδειξη ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών κατάλαβαν τη λανθασμένη επιλογή τους «να εντάξουν μια τόσο προβληματική πολιτική, τόσο από άποψη διαδικασίας όσο και από άποψη φιλοσοφίας, στο μνημόνιο». «Δυστυχώς, οι θεσμοί απέτυχαν με αυτή την επιλογή τους και κατά την άποψή μας είναι αργά για οποιαδήποτε διορθωτική παρέμβαση, καθώς το σύνολο των κυβερνητικών επιλογών δεν επιτρέπει να υπάρχει απολύτως καμία εμπιστοσύνη για μια τέτοια υπερκομματική μεταρρύθμιση», επισημαίνει η Ν.Δ.

Ζήτημα, πάντως, είχε προκύψει και με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στην επιλογή των γενικών γραμματέων, καθώς πριν από το «πάγωμα» της διαδικασίας σημειώνονταν καθυστερήσεις στη διεξαγωγή της. Η κυβέρνηση αποδίδει τις καθυστερήσεις στις συνεδριάσεις της αρμόδιας εννεαμελούς επιτροπής και στον φόρτο εργασίας του ΑΣΕΠ. Προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξετάζει την ενίσχυση της αρμόδιας επιτροπής –πιθανόν με τη δημιουργία μιας δεύτερης– όσο και του ΑΣΕΠ, το οποίο εμπλέκεται και στην ανάδειξη των γενικών διευθυντών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή