Από το «Μαρακανάσο» στο 7-1

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις και σήμερα απομένουν για να απλωθεί μία νέα κατάλευκη σελίδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Περίπου 90 χρόνια μετά την πρώτη εκείνη σχεδόν «πειραματική» διοργάνωση της Ουρουγουάης, η Ρωσία παίρνει την… μπάλα στα πόδια της για το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, υπήρξαν βράδια που σημάδεψαν τη διοργάνωση και γιγάντωσαν τον μύθο της. Η σταχυολόγηση μιας «ενδεκάδας» στιγμών σίγουρα ποτέ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

1950. Το «Μαρακανάσο»: «Τρία άτομα έχουν κάνει το “Μαρακανά” να σωπάσει: Ο Σινάτρα, ο Πάπας κι εγώ». Μόνο που η σιωπή εκείνη δεν προήλθε ούτε από θαυμασμό ούτε από σεβασμό. Προήλθε από το γκολ του Ουρουγουανού Τζίτζια στο 79΄ του τελευταίου αγώνα κόντρα στην οικοδέσποινα Βραζιλία, στην οποία αρκούσε και η ισοπαλία για να σηκώσει το τρόπαιο. Περίπου 200.000 θεατές στο «Μαρακανά» αδυνατούν να πιστέψουν την ήττα (2-1) και μια ολόκληρη χώρα βυθίζεται στο πένθος.

1954. Το θαύμα της Βέρνης: Στη διοργάνωση της Ελβετίας μία ομάδα κυριαρχεί: η Ουγγαρία του Πούσκας. Διαλύει όποιον βρίσκει μπροστά της και φθάνει στον τελικό με αντίπαλο τη Δυτική Γερμανία στην οποία έχει ρίξει οκτώ γκολ στον όμιλο (8-3). Στο 8΄ του τελικού οι Μαγυάροι ήδη προηγούνται 2-0, αλλά οι Δυτικογερμανοί με… μυστηριώδη αντεπίθεση διαρκείας νικούν με 3-2.

1958. Ο Πελέ συστήνεται: Ο 18χρονος Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο αγωνίζεται για πρώτη φορά με το εθνόσημο της Βραζιλίας σε Μουντιάλ και σε τέσσερα παιχνίδια σημειώνει έξι γκολ. Η εποχή του Πελέ μόλις έχει ξεκινήσει και μάλιστα με καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση του πρώτου τροπαίου για τη Βραζιλία.

1966. Το γκολ του Χαρστ: Περίπου 50 χρόνια μετά και οι απόψεις διίστανται. Πέρασε ή δεν πέρασε τη γραμμή το γκολ του Τζεφ Χαρστ στο 101΄ της παράτασης κόντρα στη Δυτική Γερμανία με το οποίο οι Αγγλοι προηγήθηκαν με 3-2; Η τεχνολογία έχει αποφανθεί πως μάλλον όχι, αλλά ο μύθος καλά κρατεί.

1974. Οι πάσες των Ολλανδών: Με τη σέντρα του τελικού, οι Ολλανδοί αλλάζουν 14 φορές την μπάλα, φθάνουν στην περιοχή των Δυτικογερμανών και κερδίζουν πέναλτι. Ο πρώτος Γερμανός που θα ακουμπήσει την μπάλα είναι ο τερματοφύλακας Σεπ Μάγιερ, ο οποίος τη μαζεύει από τα δίχτυα στο 2ο λεπτό, μετά την εύστοχη εκτέλεση του Νέεσκενς.

1986. «Το χέρι του Θεού»: Στον προημιτελικό με την Αγγλία ο Μαραντόνα θα προλάβει την έξοδο του τερματοφύλακα Σίλτον και θα… αντικαταστήσει το κεφάλι με το χέρι του για να σκοράρει με «χέρι του Θεού», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος. Λίγο αργότερα θα τρέξει 60 μέτρα σε 10 δευτερόλεπτα, περνώντας 5 Αγγλους παίκτες, για να σκοράρει ένα πραγματικά… θεϊκό γκολ.

Από το «Μαρακανάσο» στο 7-1-1

Το «χέρι του θεού» πριν από το… θεϊκό γκολ.

1990. Ο διχασμός της Νάπολης: Ο Μαραντόνα είναι ήδη ο βασιλιάς της Νάπολης, στην οποία οποία διεξάγεται ο ημιτελικός της Αργεντινής με την Ιταλία. Οι Ναπολιτάνοι στο «Σαν Πάολο» είναι διχασμένοι, αφού η αγάπη τους για τον Ντιέγκο ξεπερνά εκείνη για την εθνική τους ομάδα.

1994. Το πέναλτι του Μπάτζιο: Στη διαδικασία των πέναλτι ο Ρομπέρτο Μπάτζιο εκτελεί το τελευταίο των Ιταλών, στον τελικό με τη Βραζιλία. Η μπάλα… απογειώνεται στον ουρανό του «Ρόουζ Μπόουλ» και το απλανές βλέμμα του «μικρού Βούδα» στοιχειώνει ακόμη τους Ιταλούς.

1998. Ο τελικός του Ρονάλντο: Την παραμονή του τελικού κόντρα στη Γαλλία, οι γιατροί σώζουν τη ζωή του Ρονάλντο, ο οποίος στο δωμάτιό του βγάζει αφρούς από το στόμα και έχει δυνατούς σπασμούς. Ο Βραζιλιάνος, αγνώριστος, κατάχλωμος και όπως φημολογείται υπό την πίεση των χορηγών, αν και αρχικά δεν είχε δηλωθεί, θα αγωνιστεί στον τελικό.

Από το «Μαρακανάσο» στο 7-1-2

Ισως το μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο, ο Ρονάλντο του ’98.

2006. Η κουτουλιά του Ζιντάν: Στο τελευταίο του παιχνίδι, στην παράταση του τελικού κόντρα στην Ιταλία, ο κορυφαίος του κόσμου Ζινεντίν Ζιντάν θα δώσει μια γερή κουτουλιά στο στήθος του Μάρκο Ματεράτσι και θα αποβληθεί. Ο Γάλλος δεν θα δώσει ποτέ μια σαφή απάντηση για την πράξη του αυτή…

Από το «Μαρακανάσο» στο 7-1-3

Το ξέσπασμα του Ζιντάν που έγινε σύμβολο (και γλυπτό).

2014. Η εφτάρα στη Βραζιλία: Η Βραζιλία στον ημιτελικό με τη Γερμανία αντί να ξορκίσει το «φάντασμα» του 1950, δημιουργεί ένα νέο, ίσως ακόμη πιο τρομακτικό. Συντρίβεται με το ντροπιαστικό 7-1, με τον τόπο του «εγκλήματος» αυτή τη φορά να είναι το «Μινεϊράο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή