Χρέος, μεταμνημονιακό καθεστώς, στο ραντάρ των επενδυτών

Χρέος, μεταμνημονιακό καθεστώς, στο ραντάρ των επενδυτών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και το μεταμνημονιακό καθεστώς της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο «ζητούν» να μάθουν οι ξένοι επενδυτές προκειμένου να τοποθετηθούν σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, όπως διαμηνύουν στις ελληνικές τράπεζες.

«Θέλουν να δουν α) αν η Ελλάδα θα πάρει κάτι για το χρέος και β) τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος», αναφέρουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη και στη Φρανκφούρτη, μετά τον ιδιαίτερα ταραχώδη, χρηματιστηριακά, Μάιο.

Στη Νέα Υόρκη

Μία πρώτη γεύση του κλίματος που επικρατεί, πλέον, στο περιβάλλον των ξένων επενδυτών απέναντι στην Ελλάδα, δόθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στη Ν. Υόρκη, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της HSBC για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.

Οι επενδυτές είδαν με θετική ματιά τα αποτελέσματα των stress tests, παραμένουν όμως επιφυλακτικοί για τον ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), καθώς και για το πότε θα σημειωθούν πραγματικά θετικοί ρυθμοί επέκτασης στην οικονομία. Μεταξύ των funds που συμμετείχαν στο συνέδριο ήταν τα Bluecrest, Axiom, Greylock και Oaktree, τα οποία και έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μακροοικονομικά μεγέθη και τις προοπτικές της οικονομίας.

Τη σκυτάλη από το συνέδριο της HSBC πήρε το 22ο ετήσιο Ευρωπαϊκό Χρηματοοικονομικό Συνέδριο της Goldman Sachs το οποίο διεξήχθη στις 6-8 Ιουνίου στη Φρανκφούρτη, όπου συμμετείχαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες όπως οι Intesa Sanpaolο, Deutsche Bank, Bankia, Royal Bank of Scotland, UBS, Société Générale, Santader, Intesa και Unicredit. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 800, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι ομιλίες του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Oλαφ Σολτς και του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών είχαν one-to-one meetings με μεγάλα funds και δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων για τις εξελίξεις με το ελληνικό χρέος, αλλά και το καθεστώς της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο. Το κλίμα ήταν και εκεί επιφυλακτικό, με τους επενδυτές να τηρούν ουδέτερη στάση για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, ενώ δεν απέκλεισαν και την προσφυγή σε προληπτική πιστωτική γραμμή, χωρίς να είναι ωστόσο αυτό το βασικό τους σενάριο.

Αναμονή

«Αναμονή λόγω Ιταλίας και μέχρι να ξεκαθαρίσει ο τύπος της εξόδου της Ελλάδας, με τι όρους αλλά και με ποια κέρδη για το χρέος», σημείωσε χαρακτηριστικά μεγάλο fund σχολιάζοντας τη στρατηγική του απέναντι στα ελληνικά assets.

Διάχυτος ήταν και ο προβληματισμός των επενδυτών και στη Φρανκφούρτη για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών. «Μέχρι τα NPEs να υποχωρήσουν σε ευρωπαϊκά επίπεδα, δηλαδή κάτω του 10%, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να κρατούν μικρό καλάθι», σημείωσε στέλεχος ελληνικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή