Οι Σκανδιναβοί κάνουν τη διαφορά στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

Οι Σκανδιναβοί κάνουν τη διαφορά στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη είναι η διαφορά όσον αφορά τα κεφάλαια που δίνει η Ευρώπη για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη συγκριτικά με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Στοιχεία της McKinsey Global Institute δείχνουν ότι 3-4 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν από την Ευρώπη, ενώ 23 δισ. δολάρια στη Βόρεια Αμερική. Οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών κατανοούν την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη, πλην όμως μόνον ο ιδιωτικός κλάδος κινείται πολύ πιο γρήγορα.

Μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους, αλλά επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των κυβερνήσεων. Ο Μάρκους Βάλενμπεργκ, μέλος της παλαιάς οικογένειας επιχειρηματιών στη Σουηδία, πρόεδρος της τράπεζας SEB και της αυτοκινητοβιομηχανίας Saab, εξέφρασε την ανησυχία του σε πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times. «Οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο. Δεν γνωρίζουμε πόσο μακριά έχουν φθάσει. Αλλά, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σύντομα, αν δεν δοθούν χρήματα για διοχέτευση κονδυλίων, τότε θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις». Η οικογένεια Βάλενμπεργκ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης – η πιο σημαντική ονομάζεται Combient. Πρόκειται για μια οντότητα που συστεγάζει 24 εταιρείες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, οι οποίες, ουσιαστικά, συνεργάζονται στενά σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, αυτοματισμού και διαχείρισης δεδομένων. Εχουν χιλιάδες άτομα προσωπικό και ετήσιες πωλήσεις 130 δισ. ευρώ. «Είναι μια κοινότητα μεγάλων εταιρειών που έχει αφοσιωθεί στην ψηφιακή τεχνολογία. Αν καταφέρουμε εδώ στη Σκανδιναβία να συνεργαστούμε στενά σε αυτόν τον τομέα, ίσως καταλήξουμε σε μια επιτυχημένη φόρμουλα», σχολιάζει ο Ματς Αγκέρβι, πρώην στέλεχος της Ericsson και της ΙΒΜ, ο οποίος σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της Combient.

Πριν από δύο μήνες, η Κομισιόν σύστησε στα κράτη-μέλη της να αυξήσουν τις επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην τεχνητή νοημοσύνη. Από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε αυτόν τον τομέα είναι η Βρετανία, η οποία όμως ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με έρευνα της London & Partners, οι εταιρείες τεχνολογίας στη Βρετανία έχουν προσελκύσει τριπλάσια κεφάλαια την τελευταία διετία από εταιρείες επενδύσεων, με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης να κατέχει τη μερίδα του λέοντος, μαζί με τη χρηματοοικονομική τεχνολογία. Από τον Ιανουάριο του 2018, οι βρετανικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν προσελκύσει περισσότερα από 5 δισ. στερλίνες, σε αντίθεση με τα 2,15 δισ. στερλίνες στη Γερμανία και το 1,55 δισ. στερλίνες στη Γαλλία, επισημαίνει η London & Partners.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή