Τεχνητή νοημοσύνη με ελληνικό DNA στη ναυτιλία

Τεχνητή νοημοσύνη με ελληνικό DNA στη ναυτιλία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε μια ψηφιακή υπηρεσία η οποία μπορεί όχι μόνο να διαβάζει όλες τις διαθέσιμες παγκοσμίως πληροφορίες για την εργασία σας, αλλά και να τις καταλαβαίνει, να τις συνδυάζει με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας σας και να σας βοηθάει να παίρνετε σωστές αποφάσεις σε ένα κλάσμα μόνον του χρόνου που θα χρειαστούν οι χιλιάδες ανταγωνιστές σας. Σίγουρα κάτι τέτοιο είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο, θα σκεφτεί κάποιος. Τουλάχιστον όχι χωρίς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό είναι, λοιπόν, το αντικείμενο της πλατφόρμας Signal Ocean, που ανέπτυξε η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία εμπορικής διαχείρισης ποντοπόρων πλοίων Signal, συμφερόντων Γιάννη Μαρτίνου.

Η πλατφόρμα Signal Ocean λειτουργεί μέσω του μοντέλου B2B SaaS (Software as a Service) και παρέχει συνεχή ροή πληροφοριών για την υποστήριξη λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων στον χώρο της ναυτιλίας. Πρόκειται για ένα εργαλείο που έχει αναπτυχθεί με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων του cloud computing και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο χρήστης, μέσα από ένα απλό και φιλικό περιβάλλον, αποτελούμενο από εύχρηστες οθόνες στον υπολογιστή, υπολογιστικά εργαλεία και δυναμικές λίστες, παρακολουθεί τις ναυτιλιακές αγορές σε πραγματικό χρόνο, και έτσι μπορεί να λάβει τις καταλληλότερες εμπορικές αποφάσεις πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Τεχνητή νοημοσύνη με ελληνικό DNA στη ναυτιλία-1

Αυτός είναι και ο λόγος που από τα πρώτα στάδια της εφαρμογής της έσπευσαν να την υιοθετήσουν μερικές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές και ναυλώτριες εταιρείες του πλανήτη. Τα στελέχη τους μπορούν να δουν γρήγορα από τον αριθμό και τη χωρητικότητα των πλοίων που είναι διαθέσιμα σε μια οιαδήποτε περιοχή του πλανήτη έως τα φορτία που αναζητούν μεταφορά, και από τους ημερήσιους ναύλους που προσφέρουν οι πελάτες έως αυτούς που συμφωνούν οι ανταγωνιστές.

Το μυστικό της νοημοσύνης της Signal Ocean δεν είναι, όμως, μόνον οι αλγόριθμοί της. Δεν συναξιολογεί μόνο τον τεράστιο όγκο των διαθέσιμων πληροφοριών (θεωρητικά, διότι στην πραγματικότητα η συγκέντρωση και η επεξεργασία τους είναι εργασία πολλών εργατοωρών καθημερινά), αλλά και εκείνα τα σημεία που η κάθε ναυτιλιακή είναι δυνατή, ανάλογα με το προφίλ του στόλου της, όπως και, κυρίως, την προνομιακή πληροφόρηση με την οποία το ανά τα χρόνια δίκτυο των επαφών και γνωριμιών της την έχει προικίσει.

Η πλατφόρμα Signal Ocean είναι σχεδιασμένη για τη σποτ αγορά, δηλαδή τις βραχυπρόθεσμες ευκαιριακές ναυλώσεις, που προσφέρουν συχνά μεγάλες ευκαιρίες αλλά και μεγάλους κίνδυνους. Και ο σκοπός της είναι ακριβώς αυτός: να εντοπίζονται γρήγορα οι ευκαιρίες και να περιορίζεται το ρίσκο. Εχοντας σπουδάσει Μηχανολογία και Αεροναυπηγική Μηχανική στα Πανεπιστήμια Tufts και MIT των ΗΠΑ, και προερχόμενος από οικογένεια με παράδοση στη ναυτιλία, ο Γιάννης Μαρτίνος είδε γρήγορα τόσο τις ανάγκες της δουλειάς όσο και τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του αφιερώθηκε στη ναυτιλία και ειδικότερα στην οικογενειακή επιχείρηση Thenamaris, όπου από το 2004, αναλαμβάνοντας αρχικά τεχνικούς ρόλους, έφτασε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, πλάι στον πατέρα του, Ντίνο.

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο όμιλος Signal, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Posidonia 2018», παρουσίασε την πλατφόρμα η οποία έχει αρχίσει να αποκτά διεθνώς ευρύτατη αναγνώριση ως ένα από τα εργαλεία που ταξιδεύουν την ποντοπόρο ναυτιλία στη νέα ψηφιακή εποχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή