Τέταρτη ημέρα διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

Τέταρτη ημέρα διόρθωσης στο Χρηματιστήριο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση οδηγήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, λόγω των απωλειών που σημειώθηκαν κυρίως στις δημοπρασίες κοντά στο «καμπανάκι» της λήξης, όπου από το -1,2% η αγορά βρέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά στο -1,8%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,82% στις 758,96 μονάδες, με τον τζίρο να συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και στα 38,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 852,88 μονάδες καθώς τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς (+1,87%) περιόρισαν την πτώση.

Αν και στην αρχή της συνεδρίασης σημειώθηκε σημαντική αντίδραση, με τον τραπεζικό δείκτη να φλερτάρει με το +2,5%, οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν από την Παρασκευή και που σχετίζονται με την έξοδο της Folli Follie από τους δείκτες στους οποίους συμμετείχε (λόγω της παραμονής της επί 10 ημέρες σε αναστολή διαπραγμάτευσης) έφεραν έντονη μεταβλητότητα και ακραίες κινήσεις στο Χ.Α. Ως συνέπεια της μηδενικής τιμής της μετοχής στη σύνθεση των δεικτών, η τιμή κλεισίματος του κάθε δείκτη την Παρασκευή και η τιμή εκκίνησής του, τη Δευτέρα, διέφεραν κατά το βάρος των μετοχών της Folli Follie στη σύνθεσή του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς και να δημιουργηθούν στρεβλώσεις, οι οποίες οδήγησαν σε νευρικότητα τους επενδυτές.

Πάντως, από σήμερα η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί, καθώς οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ και η Folli Follie θα αντικατασταθεί στον δείκτη FTSE 25 από τη Fourlis, και στον Γενικό Δείκτη από τη Flexopack. Η βελτιωμένη εικόνα της αγοράς των ομολόγων, η οποία οφείλεται στο ράλι των ιταλικών κρατικών τίτλων, δεν κατάφερε να στηρίξει το Χ.Α., με τους αναλυτές να συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί για το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειώσουμε πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 3,87%, στο 4,502%, ενώ η απόδοση του 5ετούς σημείωσε πτώση της τάξης του 5,38%, στο 3,763%.

Οπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς της Merit, «παρατηρούνται αυξημένες διακυμάνσεις στο κόστος δανεισμού της Ιταλίας που εντείνουν τη νευρικότητα και στον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου και για αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε να είμαστε επιφυλακτικοί αξιολογώντας τις εξελίξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή