Με ιταλικά πλοία η μεταφορά των μεταναστών του Aquarius στην Ισπανία

Με ιταλικά πλοία η μεταφορά των μεταναστών του Aquarius στην Ισπανία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς την Ισπανία με ιταλικά πλοία θα μεταφερθούν οι 629 μετανάστες που διασώθηκαν το περασμένο Σάββατο στο πλοίο Aquarius, που βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής στα ανοιχτά της Μάλτας και της Ιταλίας, οι οποίες αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια τους. 

Οπως ανακοίνωσε σήμερα η ΜΚΟ SOS Méditerranée, η μεταφορά θα γίνει παρά την άρνηση των διασωθέντων μεταναστών να πάνε στην Ισπανία φοβούμενοι ότι οι αρχές της χώρας θα τους στείλουν πίσω στη Λιβύη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένας εκ των μεταναστών απείλησε χθες το απόγευμα ότι σε περίπτωση μεταφοράς τους στην Ισπανία θα πέσει από την γέφυρα του πλοίου, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα.

«Προμήθειες θα παραδοθούν στο Aquarius σε λίγο από ιταλικό πλοίο», ανακοίνωσε η οργάνωση στοTwitter. Το κέντρο συντονισμού στην Ρώμη «σχεδιάζει να μεταφέρει αργότερα τους διασωθέντες σε ιταλικά πλοία και στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε όλοι μαζί προς την Ισπανία», διευκρίνισε στην σχετική της ανακοίνωση η ΜΚΟ SOS Méditerranée.

Ειδικότερα, θα σταλούν ένα πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα της Ακτοφυλακής, στα οποία θα επιβιβαστούν περίπου 500 άνθρωποι για να μεταφερθούν στο λιμάνι της Βαλένθια. Οι υπόλοιποι 130 θα φτάσουν στην Ισπανία με το Aquarius.

Το πλήρωμα του σκάφους της ΜΚΟ, όμως, εκφράζει σοβαρή ανησυχία και μέλη του τονίζουν ότι πρόκειται για πολυήμερο και κουραστικό ταξίδι, στο οποίο θα υποβληθούν άνθρωποι, ο οργανισμός των οποίων έχει ήδη εξασθενήσει.

Με ιταλικά πλοία η μεταφορά των μεταναστών του Aquarius στην Ισπανία-1
Το Aquarius προχώρησε το περασμένο Σάββατο στη διάσωση 629 μεταναστών και προσφύγων 

Η Ρώμη στο εξής θέλει να δέχεται μόνο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της, τα οποία μεταφέρουν ανθρώπους που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στην κεντρική Μεσόγειο. Οι ΜΚΟ (τουλάχιστον σύμφωνα με την βούληση της κυβέρνησης Κόντε) δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιταλικά λιμάνια.

Παράλληλα, η Ιταλία ασκεί πίεση για να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα. Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Κατάνης της Σικελίας το πλοίο Diciotti, του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μεταφέρει περίπου εννιακόσιους διασωθέντες.

Με ιταλικά πλοία η μεταφορά των μεταναστών του Aquarius στην Ισπανία-2
Φωτογραφία με τις ομάδες διάσωσης της ΜΚΟ SOS Méditerrannée και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

«Στην υπόθεση του Aquarius επιδείχθηκε ο σωστός πολιτικός πραγματισμός, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Κανείς μέχρι σήμερα, δεν μιλούσε για την Μάλτα, η οποία απαντά αρνητικά στα αιτήματα υποδοχής», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, (τον Πέντε Αστέρων), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ρώμης Radio Capital.

«Δεν θέσαμε σε κίνδυνο την ζωή κανενός, οι μετανάστες διασώθηκαν από ιταλικά πλοία», συμπλήρωσε. 

Με ιταλικά πλοία η μεταφορά των μεταναστών του Aquarius στην Ισπανία-3

Η πρόταση για τον ελλιμενισμό του πλοίου στην Ισπανία διατυπώθηκε τη Δευτέρα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού ως λύση μετά την άρνηση των κυβερνήσεων Μάλτας και Ιταλίας να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια τους.

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο που έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Méditerrannée, διέσωσε το Σάββατο 629 μετανάστες, μεταξύ των οποίων επτά έγκυοι, 11 παιδιά μικρής ηλικίας και 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι. 

Με ιταλικά πλοία η μεταφορά των μεταναστών του Aquarius στην Ισπανία-4
Φωτογραφία με τις ομάδες διάσωσης της ΜΚΟ SOS Méditerrannée και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Κάλεσμα ΟΗΕ σε Μάλτα και Ιταλία

 

Χθες, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (HCR) κάλεσε την Ιταλία και τη Μάλτα να επιτρέψουν αμέσως στο πλοίο να καταπλεύσει στα λιμάνια τους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση επιτακτικά επείγουσα από ανθρωπιστική άποψη. Ειδικότερα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες «απηύθυνε έκκληση στις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να επιτρέψουν την άμεση αποβίβαση εκατοντάδων ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι στη Μεσόγειο από το Σάββατο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή