Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση

Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται άλλη κυβέρνηση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμάλωτη των υπερπλεονασμάτων –τα οποία μετά και την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου είναι πλέον δεσμευτικά και όχι οικειοθελής επιλογή– είναι η Ελλάδα, κατήγγειλε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο 2ο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Η Ελλάδα μετά».

Ο ίδιος υπολόγισε, μάλιστα, ότι από το 2016 έως το 2020 τα υπερπλεονάσματα αθροιστικά φτάνουν τα 18,3 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του ΑΕΠ. Τόνισε ότι με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα έως το 2060, όπως η παροχή εγγύησης του υπερταμείου στον ESM, αιχμαλωτίζεται σε κατάσταση μιζέριας και στασιμοχρεοκοπίας και αναρωτήθηκε πού είναι τώρα «οι κήρυκες της δημαγωγίας, του εθνικολαϊκισμού και της αποβλάκωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά, που κάποτε μιλούσαν για την ισχύ του αγγλικού δικαίου στις δανειακές συμβάσεις και τον κίνδυνο αναγκαστικής εκτέλεσης κατά της περιουσίας του Δημοσίου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως εκλογές και άλλη κυβέρνηση, καθώς και την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής ανόρθωσης, και έθεσε το ερώτημα «εάν μπορούμε να ξεφύγουμε από τις προκαταλήψεις για να βρούμε μια νέα πηγή εθνικής υπερηφάνειας».

Οι ομιλητές στον πρώτο κύκλο του συνεδρίου, που αφορούσε τη μεταμνημονιακή εποχή, εξέφρασαν ερωτήματα μεταξύ άλλων για τη δυνατότητα πρόσβασης της χώρας στις αγορές και μίλησαν για το τεράστιο κόστος του 2015, το οποίο οι περισσότεροι υπολόγισαν ότι ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γ. Προκοπάκης είπε ότι η έξοδος είναι πανάκριβη και προετοιμάζει αναθέρμανση της κρίσης και υποστήριξε ότι το μνημόνιο πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2019, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι από τη στρεβλή φορολογική πολιτική και τα υπερπλεονάσματα το 2015-17 χάθηκε 10% του ΑΕΠ, ενώ η senior scholar CIGI Μιράντα Ξαφά είπε ότι προβλέπεται να δοθεί ελάφρυνση χρέους, ώστε να μη χρειαστεί να βγει η Ελλάδα στις αγορές για σημαντικά ποσά για 4-5 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι το πρόγραμμα απέτυχε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή