Μυστική διπλωματία καταγγέλλει η Ν.Δ.

Μυστική διπλωματία καταγγέλλει η Ν.Δ.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή των εξελίξεων στο Σκοπιανό βρίσκονται στην Πειραιώς, καταγγέλλοντας «μυστική διπλωματία εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» και το «σκοτάδι» στο οποίο βρίσκονται τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι πολίτες. Η Ν.Δ. επιμένει την ίδια ώρα ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα σε μια τέτοια συμφωνία και ζητεί άμεση ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Στο τελευταίο μάλιστα ζήτημα, αυτό της νομιμοποίησης, θα επιμείνει η Πειραιώς, όπως κατέστη σαφές και από την παρέμβαση του Κυρ. Μητσοτάκη στο τελευταίο Συντονιστικό των «γαλάζιων» τομεαρχών, όπου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι είναι «επικίνδυνοι» στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων και διερωτήθηκε ως τι διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας –ως πρωθυπουργός, ή ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;– εφόσον ο κυβερνητικός του εταίρος διαφωνεί. Υπό αυτό το πρίσμα, με ενδιαφέρον αναμένουν στην Πειραιώς τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Π. Καμμένου και την όποια τοποθέτησή του επί του Σκοπιανού.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία, η Ν.Δ. τηρεί στάση αναμονής, καθώς δεν έχει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση και επιμένει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να ενημερώσει τη Βουλή, καθώς «φέρει ακέραια την ευθύνη για τις επιλογές του», όπως σημείωσε χθες η Μαρία Σπυράκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συναίνεσης εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα εξαρχής ο κ. Τσίπρας. Η κ. Σπυράκη επανέλαβε, δε, τα περί νομιμοποίησης του κ. Τσίπρα, πολλώ δε μάλλον όταν ο Π. Καμμένος εμφανίζεται –τουλάχιστον δημοσίως– να απορρίπτει τη γραμμή του κ. Κοτζιά.

«Οχι συμφωνία σε δόσεις»

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μόναχο όπου μετείχε στα study days του ΕΛΚ και ερωτηθείς σχετικά με τη στάση της Ν.Δ. στο Σκοπιανό, ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφού εξήγησε στο ακροατήριό του τις ευαισθησίες για την ονομασία, ειδικά στη Β. Ελλάδα, σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καμία σχετική ενημέρωση από την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η στάση της Ν.Δ. έχει ήδη περιγραφεί, παρότι αναμένει ενημέρωση για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας. Για τη Ν.Δ. η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική («όχι συμφωνία σε δόσεις», όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης) και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Η Ν.Δ. επιμένει ότι η εκχώρηση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» δεν είναι αποδεκτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή