Σκοπιανό: Στάση αναμονής, ενόψει εξελίξεων, τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σκοπιανό: Στάση αναμονής, ενόψει εξελίξεων, τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή της νέας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του αντίστοιχου της ΠΓΔΜ, που με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν χθες μπορεί να αποδειχθεί κομβική ενόψει της συνέχειας, τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης εμμένουν στις θέσεις που είχαν εκφράσει εξαρχής. Από πλευράς Χαρ. Τρικούπη, χθες, μπορεί να μην υπήρξε κάποια αντίδραση όσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ των κ. Τσίπρα – Ζάεφ, ωστόσο το θέμα σχολίασε η κ. Γεννηματά. Συγκεκριμένα το απόγευμα, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος υπενθυμίζοντας όμως τις δικές της κόκκινες γραμμές. Οπως υπογράμμισε, «μένουμε στις κατευθύνσεις της εθνικής γραμμής που ακολουθούμε από το 1995 με την “ενδιάμεση συμφωνία” του Ανδρέα Παπανδρέου», αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την αξιωματική αντιπολίτευση που «υπαναχώρησε από τις θέσεις της». Στην ίδια ομιλία, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, συμπυκνώνοντας τη φιλοσοφία του φορέα, ανέφερε «ναι σε λύση, αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση». Τα ερωτήματα ωστόσο που έθεσε η κ. Γεννηματά, όπως επί παραδείγματι αν «υπάρχει διαπραγμάτευση ή η υπόθεση είναι στα χέρια του Ζάεφ;», μαρτυρούν τις έντονες ενστάσεις και της Χαρ. Τρικούπη για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Από το έτερο κοινοβουλευτικό κόμμα, το Ποτάμι, η στάση είναι αποκρυσταλλωμένη εδώ και καιρό. Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων πρέπει να λυθεί, έχει ουκ ολίγες φορές τονίσει ο κ. Θεοδωράκης, υποστηρίζοντας πως διαφορετικά ο «πραγματικά επιθετικός γείτονας, η Τουρκία» θα βρει ευκαιρία διείσδυσης στην ΠΔΓΜ.

Την ίδια θέση ασπάστηκε χθες και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος μίλησε για σύνθετη ονομασία έναντι όλων με «νομική εγγύηση μέσω διεθνούς συνθήκης». Την ίδια ώρα, ο κ. Λεβέντης σε όλες τις τελευταίες παρεμβάσεις του εξακολουθεί να κρατάει σκληρή στάση, μιλώντας για «προδοσία» και μη διστάζοντας να πει πως «ο Κοτζιάς είναι συνήγορος των Σκοπίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή