Τουρκία και διμερείς σχέσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη – Νετανιάχου

Τουρκία και διμερείς σχέσεις στην ατζέντα Μητσοτάκη – Νετανιάχου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ (και το τριμερές σχήμα συνεργασίας με την Κύπρο), καθώς και ο προβληματισμός και η ανησυχία για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, κυριάρχησε στη χθεσινή, διάρκειας άνω της μιας ώρας, συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, με φόντο την ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο και τις ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή. Τη στρατηγική σημασία και φύση της διμερούς σχέσης τόνισε, εξάλλου, αργότερα, μιλώντας στην εκδήλωση της American Jewish Committee «Global Forum» ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύθηκε να την ενισχύσει περαιτέρω ως πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας τον κύκλο των διεθνών επαφών του Ιουνίου που άνοιξε στο Μόναχο και θα κλείσει ατύπως με την επίσκεψή του στο Βερολίνο στις 26 και 27 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τη χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψή του στην Ιερουσαλήμ έστρεψε το βλέμμα του στην Ανατολική Μεσόγειο για να συζητήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό την ενίσχυση της ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, με κυρίαρχο αυτόν της ενέργειας, καθώς αμφότεροι υπογράμμισαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον που υπάρχει για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Aλλά και για να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Νετανιάχου για μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων που αφορούν και τις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τις εξελίξεις που αφορούν το Ιράν και την πορεία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ύστερα και από την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν. Σημειώνεται ότι αυτό αποτελεί ζήτημα αιχμής για τους Ισραηλινούς. Σε ζήτημα αιχμής, εξάλλου, εξελίσσεται και η Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κ. Μητσοτάκης και Νετανιάχου επισήμαναν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ υπήρξε αναφορά και στους κινδύνους που απορρέουν από την άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού. Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και για την αδικαιολόγητη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές για πάνω από 100 ημέρες.

Χθες το απόγευμα, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε την εκδήλωση της American Jewish Commitee –όπου βρέθηκε προσκεκλημένος του επικεφαλής της, Ντέιβιντ Χάρις– που τίμησε πρόσωπα που συνέδραμαν το Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε ιδιαίτερους δεσμούς με το Ισραήλ, καθώς δέκα ημέρες μετά την εκλογή του στην πρωθυπουργία τον Απρίλιο του 1990, προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελληνική Δημοκρατία.

«Μεγάλη τιμή»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «μεγάλη τιμή» για την οικογένειά του, ενώ, αναφερόμενος στην απόφαση του πατέρα του, θύμισε ότι «δεν ήταν καθόλου αυτονόητη πριν από 28 χρόνια» και ότι ο Κ. Μητσοτάκης πήγε «κόντρα στο ρεύμα», καθώς η κοινή γνώμη τότε ήταν «σταθερά φιλοαραβική και αντιισραηλινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή