Επιμένει για τους 8 η Αγκυρα

Επιμένει για τους 8 η Αγκυρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει τη ρητορική η Αγκυρα για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, καθιστώντας σαφές ότι το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να αφεθεί στο περιθώριο, αλλά θα παραμείνει στο επίκεντρο των τουρκικών αιτιάσεων κατά της χώρας μας. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, ήταν ως προς τούτο περισσότερο από σαφής: «Η προστασία τρομοκρατών που έχουν βάλει στρατιωτική στολή θα επηρεάσει τα πάντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε σε δηλώσεις του σε εκπομπή του Bloomberg. Μάλιστα, ο κ. Τσελίκ προσέδωσε μια νέα διάσταση στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για χορήγηση ασύλου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ελληνική πλευρά αποβλέπει στην εκμαίευση στρατιωτικών μυστικών από τους οκτώ. «Είναι καθαρό ότι έχει πάρει άλλη διάσταση. Σκέφτονται ότι από αυτά τα άτομα μπορούν να πάρουν στρατιωτικά μυστικά. Ο καθένας από αυτούς είναι πρόσφορο εργαλείο που δεν έχει θρησκευτικό προσανατολισμό ούτε και συναίσθηση της έννοιας πατρίδας», ανέφερε.

Οι επιθέσεις κατά της Ελλάδας παραμένουν ένα από τα σταθερά θέματα που αναδεικνύονται στο πλαίσιο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στη γείτονα και παραμένει το ερώτημα εάν μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου οι τόνοι θα χαμηλώσουν ή η ένταση θα συνεχιστεί. Τη σκυτάλη πήρε αυτή τη φορά ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση, σχολίασε την αντίδραση της Ελλάδας αναφορικά με προεκλογικό σποτ της παράταξής του, όπου εμφανίζεται η Κύπρος ως τουρκικό έδαφος. «Γιατί ενοχλούνται; Επειδή δείχνει την Κύπρο ως τουρκικό έδαφος. Θα ρωτήσω αυτούς τους ανόητους και χοντροκέφαλους “τι θα κάναμε; Πώς θα τη δείχναμε;”. Το δηλώνω και το τονίζω: Η Κύπρος είναι τουρκική. Είναι τουρκική πατρίδα και τουρκική θα παραμείνει», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση, η οποία παίζει παιχνίδια στα νησιά του Αιγαίου, ας μάθει τα όριά της και ας μην ξεχνάει τι πέρασαν οι πρόγονοί της όταν ρίχτηκαν στον πάτο της θάλασσας. Θα ξαναγίνει το ίδιο. Δόξα τω θεώ, η βούληση να γίνει ξανά το Αιγαίο τάφος των πόθων των Ελλήνων, είναι ακόμη ζωντανή. Και θα συνεχίζει να είναι μέχρι τέλους».

Η Αγκυρα παραμένει συνεπής και στη στρατηγική των προκλήσεων και αμφισβητήσεων στο Αιγαίο. Χθες, στο επίκεντρό της από αέρος τουρκικής προκλητικότητας βρέθηκε η νήσος Λαβίθα, η οποία, να σημειωθεί, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Πάνω από το νησί πέταξαν δύο τουρκικά μαχητικά, πραγματοποιώντας υπερπτήση. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 15.03 χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Στις 15.31 πέταξε πάνω από τη Λεβίθα στις 24.300 πόδια και εξήλθε του FIR Αθηνών μετά μισή ώρα, περίπου στις 15.59, πετώντας ανατολικά της Ρόδου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή