ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε χαμηλό 6ετίας η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η βρετανική οικονομία φαντάζει πιο αδύναμη απ’ όσο είχε προβλεφθεί, καταλαμβάνοντας εξαπίνης την Τράπεζα της Αγγλίας και σκιάζοντας τον ορίζοντα της κυβέρνησης, καθώς αυτή ετοιμάζεται να φέρει στο Κοινοβούλιο το βασικό σχέδιο νόμου για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας υποχώρησε τον Απρίλιο στον μεγαλύτερο βαθμό από το 2012, ενώ η άνοδος του κατασκευαστικού τομέα ήταν ανεπαίσθητη. Τα νέα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την πεποίθηση πολλών στελεχών της κεντρικής τράπεζας, που θεωρούν πως θα ανακάμψει η ανάπτυξη μετά το απογοητευτικό πρώτο τρίμηνο. Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Απρίλιο κατά 1,4%, δηλαδή στον μεγαλύτερο βαθμό από το 2012, ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι προέβλεπαν αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Η στερλίνα που είχε αρχίσει την ημέρα με κέρδη υποχώρησε μέχρι και κατά 0,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,3359 δολάριο ανά λίρα. Την περασμένη εβδομάδα ο Ντέιβ Ράμσντεν, ένας εκ των Βρετανών κεντρικών τραπεζιτών, είχε αναφερθεί σε σειρά σημαδιών που υποδήλωναν, κατά τη γνώμη του, πως η οικονομία θα ανακάμψει το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, η μεγάλη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής θέτει εν αμφιβόλω την πρόβλεψη Ράμσντεν περί ενίσχυσης της οικονομίας κατά 0,4% το δεύτερο τρίμηνο (σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο). Επίσης, δεν φαντάζει και τόσο σίγουρη όσο πριν η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού το αργότερο μέχρι τη συνεδρίαση της 2ας Αυγούστου.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας εκτίμησε χθες πως η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2% το τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου. Οι πλέον πρόσφατες έρευνες υπευθύνων παραγγελιών δείχνουν πως η ανησυχία για το Brexit περιορίζει τις νέες παραγγελίες προς βρετανικές εταιρείες.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ