Υψηλή ανάπτυξη και μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία

Υψηλή ανάπτυξη και μεγάλα προβλήματα στην Τουρκία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διατηρεί τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης η οικονομία της Τουρκίας με τίμημα, όμως, τη συνεχιζόμενη διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και τον υψηλό πληθωρισμό, δηλαδή τους παράγοντες που υπονομεύουν το νόμισμα της χώρας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 7,4%, διατηρώντας τον ρυθμό του περασμένου έτους. Τα στοιχεία, που αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου ενόψει των εκλογών της 24ης Ιουνίου, υπερβαίνουν τις προβλέψεις καθώς αυτές συνέκλιναν σε μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,0% αλλά και την ανάπτυξη 7,3% του προηγούμενου τριμήνου. Σχολιάζοντας τον υψηλότερο από τις προβλέψεις ρυθμό ανάπτυξης, ο Τζέσιον Τιούβεϊ της Capital Economics προέβλεψε πως «επίκειται απότομη επιβράδυνση μέσα στους επόμενους μήνες». Δικαιολόγησε την εκτίμησή του τονίζοντας πως «η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι μετά μια αύξηση των επιτοκίων τόσο απότομη όσο αυτή των τελευταίων μηνών ακολουθεί απότομη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης». Αναφερόταν στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, η οποία στην προσπάθειά της να στηρίξει το νόμισμα της χώρας έχει τις τελευταίες εβδομάδες αυξήσει τα επιτόκια της τουρκικής λίρας κατά 4,25 εκατοστιαίες μονάδες. Σημειωτέον ότι η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 15% από την αρχή του έτους.

Προκειμένου να διατηρήσει τους δημοφιλείς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ο Ταγίπ Ερντογάν εναντιώνεται στην αύξηση του κόστους δανεισμού. Εχει αυτοχαρακτηριστεί «εχθρός των επιτοκίων», ενώ έχει διοχετεύσει δημόσιο χρήμα σε κατασκευές και έργα υποδομής για να στηρίξει την ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, τόσο ο ίδιος όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του την έχουν επανειλημμένως αποδώσει σε επιθέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία από ξένους παράγοντες, στους οποίους έχει συμπεριλάβει και τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 17 τουρκικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι η πτώση του νομίσματος έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων τους σε ξένο νόμισμα.

Την ίδια στιγμή, άλλωστε, ανεξάρτητη έρευνα φέρει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών του Απριλίου να έχει διευρυνθεί στα 5,426 δισ. δολάρια, ενώ οι εκτιμήσεις συνέκλιναν σε έλλειμμα 5,3 δισ. δολαρίων. Με την ανακοίνωση των στοιχείων, η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου φτάνοντας τις 4,5234 λίρες έναντι ενός δολαρίου, ενώ νωρίτερα είχε ανακάμψει στις 4,4885 λίρες έναντι ενός δολαρίου. Και στο μεταξύ ο πληθωρισμός στη γειτονική χώρα φλερτάρει πλέον με το 13%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή