Το Κονκλάβιο (12/06/18)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού το πάει η Τουρκία

Mια ανατολίτικη παροιμία λέει ότι αν κάτι μεγαλώσει περισσότερο απ’ όσο πρέπει –όπως ο Ταγίπ Ερντογάν, ας πούμε–, τότε στρέφεται ενάντια στον εαυτό του. Ενίοτε, εναντίον και των άλλων, προσθέτω εγώ. Την αναφέρω επειδή μαθαίνω ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης που είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ στράφηκε γύρω απ’ την Τουρκία. Το ενδιαφέρον του Μητσοτάκη για την Τουρκία είναι δεδομένο. Αυτό που έκανε εντύπωση σε κατάσκοπό μου είναι, όπως πληροφορούμαι, ότι ήταν παραπάνω από προφανές ότι ο Νετανιάχου ήθελε να κρατήσει –όπως και έκανε– για ώρα τη συζήτηση στην Τουρκία. Ενδεικτικό του πόσο προβληματίζει τους Ισραηλινούς ο ρόλος της, αλλά και το πώς θα κινηθεί ο απρόβλεπτος Ερντογάν από εδώ και στο εξής, όπως άφησε να εννοηθεί ο «Μπίμπι». Ο Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, τον διπλωματικό του σύμβουλο Κώστα Αλεξανδρή και τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ισραήλ Κωνσταντίνο Μπίκα. Ο Νετανιάχου συνοδευόταν από τον διπλωματικό του σύμβουλο και την αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις πρέσβη, η οποία σημειώνω ότι είχε βρεθεί πρόσφατα στην Αθήνα.

Τιμή στον επίτιμο

Μένω στην Ιερουσαλήμ, όπου ο Κυριάκος συναντήθηκε με τα μέλη της American Jewish Committee, η οποία και οργάνωσε τη μεγάλη τιμητική εκδήλωση για προσωπικότητες που συνέδραμαν το κράτος του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Εκεί συζητήθηκαν κυρίως εξωτερικά θέματα. Μου λένε δε ότι οι προσκεκλημένοι και σύνεδροι στο event –περί τους 2.000 ανθρώπους– χειροκροτούσαν όρθιοι τον Μητσοτάκη μετά την ομιλία του.

Σφάξιμο ή χαρακίρι;

Σε γνώριμα λημέρια βρέθηκε χθες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Το λέω επειδή συνόδευσε τη Φώφη Γεννηματά στη συνάντηση με τη διοίκηση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης κατά την επίσκεψη της Φώφης στη συμπρωτεύουσα. Ο παλιός στα της βίας και ανομίας είναι αλλιώς… Κατά τα λοιπά, λίγο ακόμα και η Κεντροαριστερά θα σφάζεται στην ποδιά του Γιάννη Μπουτάρη για να δηλώσει τη στήριξή της στην υποψηφιότητά του. Κάποιοι άλλοι, από την πλευρά τους, εικάζω ότι μπορεί να κάνουν χαρακίρι μπροστά στη στήριξη που προσφέρεται απλόχερα στον Μπουτάρη. Oπως, για παράδειγμα, ο Σπύρος Βούγιας…

Κι αν είναι ροκ

Σας έλεγα τις προάλλες για τον Νίκο Δένδια που, με αφορμή ταξίδι του στο Λονδίνο για να δει τα παιδιά του, πήγε στη συναυλία της Τζόαν Μπαέζ. Τελικά η Ν.Δ. είναι πολύ ροκ κι ας μην της φαίνεται. Το λέω επειδή χθες, αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στο δήθεν «καθαρό βλέμμα», ο Δένδιας παρέπεμψε σε ένα παλιό τραγούδι των Eagles, το «Your lying eyes». Για να μην αναφέρω καν το σοκ όσων έχουν διαπιστώσει ότι το ringtone του κινητού του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το «Paradise City» των Guns ’n’ Roses. Κι αν είμαι ροκ, μη με φοβάσαι…

«Επιτέλους, ήρθατε!»

Ομολογουμένως κάποιοι «τρολάρισαν» τη Ν.Δ. για τη συμμετοχή της στο Athens Pride. Βέβαια, όπως το έθετε πηγή μου, η συμμετοχή δεν σημαίνει και ότι η Ν.Δ. συμφωνεί με τα νομοσχέδια που έχει κατά καιρούς φέρει η κυβέρνηση για τους ΛΟΑΤΚΙ. Ούτε από την άλλη ότι κωφεύει σε κατηγορίες πολιτών ή ότι δεν ενδιαφέρεται να κάνει σχετικά ανοίγματα και να είναι συνομιλήτριά τους. Εξάλλου, ψηφοφόροι υπάρχουν παντού. Και, όπως πληροφορούμαι ότι το έθεσε ένας εξ αυτών στο νεοδημοκρατικό κλιμάκιο που έκανε θεσμική επίσκεψη στα περίπτερα της πλατείας Συντάγματος –και όχι στην παρέλαση– το μεσημέρι του Σαββάτου, «επιτέλους ήρθατε! Τόσον καιρό απολογούμαι επειδή σας ψηφίζω…». Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο γραμματέας Λ. Αυγενάκης, ο οποίος μάλιστα συνοδευόταν από τη σύζυγό του, ενώ, το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Κων. Ζούλας, η Σοφία Ζαχαράκη και ο γραμματέας Κοινωνικών Δικτύων της Ν.Δ. Γ. Σταμάτης.

Τιμούν τον Διαμαντούρο

Τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή του Καποδιστριακού και πρώην Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, τιμά απόψε το ΕΚΠΑ και ο πρύτανής του Θάνος Δημόπουλος. Για την ακρίβεια, κατά την ειδική τελετή που οργανώνει το ΕΚΠΑ, ο Δημόπουλος θα μιλήσει για τον Διαμαντούρο και θα του επιδώσει τον τόμο –σε επιμέλεια Καλλιόπης Σπανού και Δημήτρη Σωτηρόπουλου– στον οποίο εκλεκτοί συνάδελφοί του γράφουν για την ακαδημαϊκή και θεσμική του προσφορά. Μεταξύ άλλων, για τον Διαμαντούρο θα μιλήσουν ακόμη οι Χρήστος Λυριντζής, Λουκάς Τσούκαλης και Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή