Ιβάνοφ κατά Ζάεφ για το όνομα: «τέτοια ζητήματα δεν λύνονται μέσω τηλεφώνου»

Ιβάνοφ κατά Ζάεφ για το όνομα: «τέτοια ζητήματα δεν λύνονται μέσω τηλεφώνου»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικός «εμφύλιος», την ώρα που η συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας φαίνεται πως βρίσκεται προ των πυλών, έχει ξεσπάσει στα Σκόπια, μεταξύ του προέδρου  Γκιόργκι Ιβάνοφ και του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Το γραφείο του πρώτου, σε μια αιχμηρή τοποθέτηση κατά του κ. Ζάεφ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω τηλεφώνου και δεν θα πρέπει να αποτελεί προσωπικό ζήτημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών».

Σε χθεσινή τοποθέτησή του, ο Ζόραν Ζάεφ είχε τονίσει ότι πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Απαντώντας στον ισχυρισμό αυτό, η σκοπιανή προεδρία κάνει λόγο για μια «απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού και υποκίνησης των "Μακεδόνων" πολιτών μετά από πιθανή ψηφοφορία με δημοψήφισμα».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: "Δημοκρατία της Μακεδονίας") και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται κατά της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ».

Τι απαντά ο Ζάεφ

Η δήλωση Ιβάνοφ δεν έμεινε αναπάντητη από την πλευρά του κ. Ζάεφ, ο οποίος, μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο ΜΙΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι πολίτες της πΓΔΜ είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν στο δημοψήφισμα και ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός, όπως και ο Ιβάνοφ ως Πρόεδρος, θα πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες και όχι να τους δυσχεραίνουν».

Επίσης, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι θα παραμείνει πιστός στις αρχές του, επιδιώκοντας συνεργασία και όχι αντιπαράθεση και δυσάρεστες καταστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή