Μαξίμου: Συμφωνία με ονομασία erga omnes

Μαξίμου: Συμφωνία με ονομασία erga omnes

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes. Aυτό σημείωναν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες παρέπεμπαν για λεπτομέρειες σε αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα λεπτά.

Στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση στις έξι το απόγευμα της Τρίτης με τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ, μετά το δεύτερο κρίσιμο τηλεφώνημα που είχε με τον ομόλογό του από τα Σκόπια, Ζόραν Ζάεφ. 

Νωρίτερα ο κ. Ζάεφ είχε εκφράσει την προσδοκία ότι στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα κλείσουν όλες οι πτυχές και θα επιτευχθεί συμφωνία στο θέμα του ονόματος,

«Χθες είχαμε πραγματικά ποιοτική πρόοδο στις συνομιλίες. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι καλό στην κοινή γνώμη. Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μία ακόμα ουσιαστική συνομιλία που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα κλείσουμε όλες τις πτυχές, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες των δύο πλευρών», υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σημείωσε δε ότι η τελική λύση επίλυση του ονοματολογικού ενδιαφέρει τόσο τους δύο πρωθυπουργούς, τις δύο κυβερνήσεις και τους υπουργούς Εξωτερικών, αλλά και την τεράστια πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες. Οσον αφορά το αν ενδεχόμενη συμφωνία πρόκειται να επικυρωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στις Πρέσπες, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε: «Αν σήμερα συμβεί, πρώτα ο Θεός, και έχουμε συμφωνία, αμέσως θα ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να φτιάξουμε την ατζέντα.

Για την Πρέσπα γνωρίζουμε επειδή ήταν επιθυμία εδώ και πολύ καιρό να γίνει εκεί μία συνάντηση, ακόμα και στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα, να δούμε πρώτα αν θα υπάρξει συμφωνία. Αν υπάρξει, αμέσως θα συμφωνήσουμε τις ατζέντες της ανακοίνωσης και της ενημέρωσης των πολιτικών παραγόντων στο εσωτερικό, καθώς και σε σχέση με την ενδεχόμενη υπογραφή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ σε μια αιχμηρή τοποθέτηση κατά του κ. Ζάεφ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο του, ότι «ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω τηλεφώνου και δεν θα πρέπει να αποτελεί προσωπικό ζήτημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή