Περισσότεροι χρήστες ουσιών σε θεραπεία

Περισσότεροι χρήστες ουσιών σε θεραπεία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές χρηστών ναρκωτικών ουσιών σε θεραπευτικά προγράμματα αλλά και μειώθηκαν οι θάνατοι από χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ). Στον αντίποδα, οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας αναζητούν θεραπεία σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Παράλληλα, η έκθεση καταδεικνύει ότι το διεθνές πρόβλημα της ανάπτυξης και διάθεσης νέων ψυχοδραστικών ουσιών απασχολεί τα τελευταία χρόνια με αυξανόμενη ένταση και τη χώρα μας.

Όπως ανέφερε η επιστημονικά υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ κ. Μανίνα Τερζίδου κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης, το 2016 καταγράφηκε αύξηση στον αριθμό των ατόμων που εισήχθησαν για θεραπεία, από 4.087 το 2015 σε 4.314. Στις 109 δομές θεραπείας της χώρας παρακολούθησαν προγράμματα θεραπείας (στεγνά ή υποκατάστασης) συνολικά 12.279 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 60% των προβληματικών χρηστών ναρκωτικών στην Ελλάδα. Μάλιστα, η «επίδοση» αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη στην Ευρώπη μετά το Λουξεμβούργο. Στο ίδιο πλαίσιο, το 2016 σημειώθηκε μείωση στον αριθμό των θανάτων από ναρκωτικά (73 δηλωθέντες έναντι 88 το 2015).

Η κύρια ουσία χρήσης για τα άτομα που εισήχθησαν για θεραπεία το 2016 παραμένει η ηρωίνη, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί η αυξητική τάση στους χρήστες κάνναβης που απευθύνονται σε προγράμματα θεραπείας. Μάλιστα ο αριθμός των νεοεισερχομένων σε πρόγραμμα λόγω της χρήσης κάνναβης έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία (το 2007 ήταν κάτω από 500 και το 2016 αγγίζουν τους 1.000). Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στοιχείο αυτό είναι ένδειξη της υψηλής δραστικότητας κάνναβης που κυκλοφορεί πλέον στην Ευρώπη.

Σε μεγαλύτερη ηλικία

Παράλληλα, η έκθεση καταδεικνύει σταθερή αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των χρηστών που ζητούν θεραπεία, από 27-28 έτη που ήταν πριν από τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα, στα 34 έτη σήμερα. «Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες είναι πιο απρόθυμοι να πάνε στη θεραπεία και συνεχίζουν τη χρήση για περισσότερα χρόνια», επισήμανε η κ. Τερζίδου.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται και στην Ελλάδα ο αριθμός των νέων ψυχοδραστικών ουσιών που εντοπίζονται. Οπως ανέφερε η κ. Τερζίδου, τα συνθετικά κανναβινοειδή, με παραισθησιογόνο, υπνωτική ή κατασταλτική δράση, διατίθενται σε «ψιλικατζίδικα» 24ωρης λειτουργίας, και μάλιστα συχνά σε παραπλανητική μορφή. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση συνθετικών κανναβινοειδών που πωλούνταν στους «υποψιασμένους» ως άλατα μπάνιου σε μικρά σακουλάκια, χωρίς φυσικά καμία περιγραφή συστατικών και μόνο με την επισήμανση ότι δεν είναι για ανθρώπινη κατανάλωση. Μόνο τη διετία 2015-2017 έχουν εντοπιστεί από τις διωκτικές αρχές δέκα τέτοια καταστήματα.

Στη χθεσινή εκδήλωση η εθνική συντονίστρια για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών κ. Τέτα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου παρουσίασε και την ευρωπαϊκή έκθεση, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη μετατροπή της Ε.Ε. από περιοχή που κυρίως αγόραζε και κατανάλωνε παράνομες ναρκωτικές ουσίες, σε σημαντική «παραγωγό» ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή