Ικανοποίηση για τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων εκφράζουν οι Βρυξέλλες

Ικανοποίηση για τη συμφωνία Αθήνας – Σκοπίων εκφράζουν οι Βρυξέλλες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

Στην ανακοίνωσή τους, η Φ. Μογκερίνι και ο Γ. Χαν συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», η οποία όπως τονίζουν, θα συμβάλει στην «μεταμόρφωση» ολόκληρης της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

«Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και τα επιτελεία τους, αλλά πρώτα από όλα ανήκει στους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης συνολικά» αναφέρουν οι Φ. Μογκερίνι και Γ. Χαν.

«Η διαπραγματευτική διαδικασία, υπό την αιγίδα των Η.Ε. και η διαμεσολάβηση του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Mάθιου Νίμιτς, μαζί με την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ, αποτελούν σαφή απόδειξη της δύναμης που έχει η πολυμερής διπλωματία, ο διάλογος, ο σεβασμός και η βούληση για εξεύρεση λύσεων όπου κερδίζουν όλες οι πλευρές (win-win), ακόμα και για τα πιο δύσκολα θέματα», τονίζουν οι δύο ευρωπαίοι επίτροποι και υπογραμμίζουν ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιριών», το οποίο πρέπει η ΕΕ να εκμεταλλευτεί.

Συνεχίζοντας, οι δύο επίτροποι επισημαίνουν ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής της Σόφιας, παραμένει η ισχυρότερη σταθεροποιητική δύναμη για την περιοχή» και καλούν το Συμβούλιο της ΕΕ να υιοθετήσει τη σύσταση της Επιτροπής, να ξεκινήσει με την πΓΔΜ, διαπραγματεύσεις προσχώρησης εντός του μηνός. Τονίζουν ότι αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο ως αναγνώριση των σημαντικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της πΓΔΜ, αλλά και για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας προς όφελος και των δύο χωρών, της περιοχής και της Ευρ. Ένωσης στο σύνολό της.

«Η ΕΕ ενθάρρυνε και υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις από την αρχή. Τώρα θα συνοδεύσουμε τα επόμενα βήματα, με όλα μας τα μέσα, στο ίδιο πνεύμα διαλόγου για το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση της Φ. Μογκερίνι και του Γ. Χαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή