Περιορισμένη άνοδος κατά 0,46% στο Χ.Α.

Περιορισμένη άνοδος κατά 0,46% στο Χ.Α.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με… δυσκολία έκλεισε σε θετικό έδαφος το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δεν μπόρεσε να κρατήσει τα αρχικά υψηλά του κέρδη, με τους πωλητές να κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, οδηγώντας την αγορά στα μέσα της συνεδρίασης να «παλεύει» να διατηρήσει το θετικό πρόσημο και τις τράπεζες σε απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 762,43 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 769,11 μονάδες και το +1,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,12%, ενώ αρχικά είχε σημειώσει μίνι ράλι της τάξεως του +2,61%. Ο τζίρος για μία ακόμη φορά απογοήτευσε, καθώς διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 44,41 εκατ. ευρώ.

Η επιφυλακτική στάση που έχουν επιλέξει να κρατούν οι επενδυτές και η έντονη μεταβλητότητα που επικρατεί στο ταμπλό και που αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές να συνεχιστεί λόγω διεθνών αγορών αλλά και της εκπνοής των παράγωγων συμβολαίων, συνδέονται τόσο με τις διεθνείς αγορές όσο και με τις εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και τη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας. Ηδη, όπως αποδείχθηκε στα roadshows της περασμένης εβδομάδας σε Νέα Υόρκη (HSBC) και Φρανκφούρτη (Goldman Sachs), τα δύο αυτά θέματα απασχολούν έντονα τα funds και μέχρι να δουν… φως σε αυτά τα μέτωπα, επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής.

Οπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η συναλλακτική καθίζηση έχει οδηγήσει σε ημερήσιες συναλλαγές χαμηλότερες και των 40 εκατ. ευρώ, ενώ η επενδυτική ψυχολογία αδυνατεί να ανορθωθεί, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους επενδυτές και την «εύκολη» επικράτηση των πωλητών σε καθημερινή βάση. Οι εξελίξεις αυτές είναι το συνδυαστικό αποτέλεσμα δύο παραγόντων: του κλίματος χαμηλής αξιοπιστίας που έχει καλλιεργηθεί στην αγορά από την υπόθεση της Folli Follie και της στασιμότητας περί των εξελίξεων για το ελληνικό χρέος. H αναγγελία μιας συμφωνίας για το χρέος αναμένεται να επαναφέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές, καθώς ήδη η αγορά ομολόγων επανέρχεται σε βελτίωση των τιμών και αποκλιμάκωση των αποδόσεων σε συνέχεια της αποκατάστασης της ηρεμίας στην ιταλική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή