Ζάεφ: Δεν υπάρχει επιστροφή

Ζάεφ: Δεν υπάρχει επιστροφή

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιστοιχισμένος από τους υπουργούς του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα για την επίλυση του ονοματολογικού. Η επιλογή καθόλου τυχαία, δεδομένης της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει εκδηλωθεί στα Σκόπια όλο το προηγούμενο διάστημα, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με την Αθήνα και την προοπτική επίτευξης συμφωνίας. Πολύ περισσότερο, δε, δεδομένων των πληροφοριών για διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ακόμα και ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκομένους με τη διαπραγμάτευση, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Θέλοντας, λοιπόν, να μεταδώσει κλίμα ενότητας, ο κ. Ζάεφ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας μαζί με τους υπουργούς του. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε σε συμφωνία επί της ονομασίας Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, για χρήση τόσο διεθνή όσο και στις διμερείς σχέσεις, και σε τροποποίηση του συντάγματος. Ο κ. Ζάεφ δήλωσε επίσης ότι η μακεδονική γλώσσα θα επιβεβαιωθεί ως καταχώριση στα Ηνωμένα Εθνη χωρίς κάποια υποσημείωση ή διευκρίνιση και ότι οι πολίτες της χώρας θα προσδιορίζονται ως Μακεδόνες / υπήκοοι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός της γείτονος εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει και ενισχύει τη μακεδονική εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική εθνικότητα. Εγγυάται, επιπλέον, την ασφάλεια της χώρας και εξασφαλίζει σίγουρο μέλλον για τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης με την Αθήνα και της συμφωνίας που επετεύχθη, αναφέροντας ότι η επίλυση της πολυετούς εκκρεμότητας της ονομασίας θα απελευθερώσει την πρόσβαση της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. «Δεν υπάρχει επιστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά και απηύθυνε πρόσκληση προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια να στηρίξουν τη συμφωνία. Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική μέσα στο Σαββατοκύριακο να υπογραφεί η συμφωνία στις Πρέσπες, ενώ προχώρησε σε κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς της γείτονος.

Λίγες ώρες πριν από την καθοριστική τηλεφωνική επικοινωνία των κ. Ζάεφ και Τσίπρα, στα Σκόπια σημειώθηκε ένα ακόμη επεισόδιο της σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης που μαίνεται ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο τελευταίος, με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στον κ. Ζάεφ, αναφέροντας ότι «ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω τηλεφώνου και δεν θα πρέπει να αποτελεί προσωπικό ζήτημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών». Στην ίδια ανακοίνωση, πιστός στη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει, ο πρόεδρος της γείτονος δήλωνε ότι «η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: «Δημοκρατία της Μακεδονίας») και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται κατά της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Ζάεφ έσπευσε να απαντήσει με δηλώσεις του στο πρακτορείο ΜΙΑ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν στο δημοψήφισμα και ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός, όπως και ο Ιβάνοφ ως πρόεδρος, θα πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες και όχι να τους δυσχεράνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή