Η Ρεάλ… τρύπωσε στο Μουντιάλ

Η Ρεάλ… τρύπωσε στο Μουντιάλ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της πρόσληψης του Ισπανού ομοσπονδιακού τεχνικού Γιούλεν Λοπετέγκι από τη Ρεάλ Μαδρίτης στη θέση του αποχωρήσαντος Ζινεντίν Ζιντάν κι ενώ ο Βάσκος προπονητής βρίσκεται στη Ρωσία ενόψει της αυριανής έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο επί τριετία ποδοσφαιριστής της Ρεάλ στο παρελθόν συμφώνησε για τριετές συμβόλαιο με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, που θα ισχύσει μετά την ολοκλήρωση της παρουσίας της εθνικής Ισπανίας στο Μουντιάλ. Στις 23 Μαΐου ο κ. Λοπετέγκι είχε υπογράψει νέο συμβόλαιο ώς το 2020 με την ισπανική ομοσπονδία, η οποία χθες επιβεβαίωσε ότι «ολόκληρη η ρήτρα αποδέσμευσης θα πληρωθεί ώστε ο σημερινός προπονητής της εθνικής ομάδας να μπορεί να υπογράψει συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης». Να σημειωθεί εδώ ότι αθλητικός διευθυντής στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ισπανίας είναι ο πρώην αρχηγός της Ρεάλ, Φερνάνδο Ιέρο.

«Η ομοσπονδία ζητεί απόλυτο σεβασμό ώστε να διατηρηθεί η ομαλότητα στο προπονητικό κέντρο της εθνικής ομάδας ακριβώς πριν από τον πρώτο μας αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενάντια στην Πορτογαλία», προστίθεται στη χθεσινή ανακοίνωση. Ο 51χρονος σήμερα κ. Λοπετέγκι είχε καριέρα τερματοφύλακα και στα τρία χρόνια του στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» έπαιξε μόνο ένα ματς ως βασικός. Η Ρεάλ θα είναι ο πρώτος του σύλλογος στη μεγάλη κατηγορία της Ισπανίας, αφού οι μόνες εμπειρίες του σε πάγκο συλλόγου ήταν στη δεύτερη ομάδα της Ρεάλ, όπως και στην περίπτωση του προκατόχου του στον πάγκο των πρωταθλητών Ευρώπης Ζινεντίν Ζιντάν, στη Ράγιο Βαγεκάνο και τα δύο του χρόνια στην Πόρτο (2014-2016) που δεν κατάφερε να κερδίσει κάτι.

Αντιθέτως, σε εθνικό επίπεδο ο κ. Λοπετέγκι είναι αρκετά επιτυχημένος, έχοντας οδηγήσει τις μικρές εθνικές της Ισπανίας στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κάτω των 19 ετών το 2012 και κάτω των 21 ετών το 2014. Στη μεγάλη εθνική της χώρας έχει 20 αγώνες χωρίς ήττα και οι «φούριας ρόχας» είναι ένα από τα φαβορί του Μουντιάλ.

Φαβορί, όχι όμως για το φετινό Μουντιάλ αλλά για τη διοργάνωση εκείνου του 2026 με τις 48 ομάδες που θα ανατεθεί σήμερα από το συνέδριο της FIFA στη Ρωσία, είναι η συνυποψηφιότητα των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού, έστω κι αν η αντίπαλη υποψηφιότητα του Μαρόκου έχει τη στήριξη της οικοδέσποινας Ρωσίας – για λόγους προφανείς.

Για πρώτη φορά η επιλογή της διοργανώτριας χώρας θα γίνει από τους εκπροσώπους των 207 κρατών-μελών της FIFA (με εξαίρεση το Κοσσυφοπέδιο, που ο πρόεδρος της ομοσπονδίας του έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ημέρες), αντί για μια κλειστή επιτροπή 24 ατόμων που αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2010 τόσο για το 2018 όσο και για το 2022.

Σε χθεσινές οδηγίες που εξέδωσε η διεθνής ομοσπονδία στους 100 και πλέον διαιτητές που θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο, δόθηκε άφθονο περιθώριο χρόνου για απόφαση στη διάρκεια του αγώνα με βάση το βίντεο, φθάνει όλος ο χρόνος που θα χαθεί από τη διακοπή προς χάριν του βιντεοδιαιτητή να προστεθεί μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο στο τέλος του ημιχρόνου ή του αγώνα. «Οταν πρόκειται για περίπτωση αντιπαράθεσης στη διάρκεια του αγώνα που δεν σέβεται την εικόνα του ποδοσφαίρου, τότε μπορεί να παραμείνουμε έως και 10 λεπτά μπροστά στο βίντεο για να εξακριβώσουμε τι έχει συμβεί», είπε ο επικεφαλής του τομέα διαιτησίας της FIFA, Μάσιμο Μπουζάκα.

Ο πρώτος διαιτητής που θα μπει στο… παγκόσμιο μικροσκόπιο στην πρεμιέρα της χρήσης του VAR σε Μουντιάλ θα είναι ο Αργεντινός Νέστορ Πιτάνα στον αγώνα της Ρωσίας με τη Σαουδική Αραβία αύριο στη Μόσχα. Επικεφαλής της ομάδας των τεσσάρων διαιτητών που θα ελέγχουν το βίντεο του αγώνα αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το στάδιο Λουζνίκι, θα είναι ο Ιταλός Μασιμιλιάνο Ιράτι.

Αντιδράσεις για Γουίλιαμς

Στη Βρετανία έχει προξενήσει αρνητική δημοσιότητα η συμμετοχή του δημοφιλούς Αγγλου τραγουδιστή της ποπ Ρόμπι Γουίλιαμς στην αυριανή τελετή έναρξης στη Μόσχα, εν καιρώ διπλωματικής αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Βρετανία. «Ελπίζουμε όταν ανέβει με το μικρόφωνο να πει για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων από τη Μόσχα» έγραψε η «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή