Μητσοτάκης: Καμία ανοχή σε στρατηγικούς κακοπληρωτές

Μητσοτάκης: Καμία ανοχή σε στρατηγικούς κακοπληρωτές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία ανοχή στους επιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, ήταν το μήνυμα του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις τράπεζες. Μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τους ρυθμούς μείωσης των κόκκινων δανείων, δίνοντας έμφαση στις αναδιαρθρώσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίες όπως διαπίστωσε, «καθυστερούν αδικαιολόγητα». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να υπάρξει «καμία ανοχή σε υφιστάμενους μετόχους που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, άφησαν απλήρωτους τους εργαζομένους, έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και αρμενίζουν ανέμελα με τα κότερά τους στο εξωτερικό», ενώ από την πλευρά του δεσμεύθηκε «για ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας των τραπεζικών στελεχών, ώστε να προχωρήσουν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις» και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, που αποτελεί προτεραιότητα.

Σαφές ήταν το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προς την κυβέρνηση για την αναζήτηση των ευθυνών σε ό,τι αφορά την απομείωση της αξίας των τραπεζών που διαθέτει το ΤΧΣ, που υποχώρησε από τα 23 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2013, στο 1,7 δισ. ευρώ σήμερα. «Τέτοια καταστροφή, τέτοιο οικονομικό έγκλημα δεν έχει ξαναγίνει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και «δεν θα παραγραφεί». «Δεν είναι θέμα ρεβανσισμού, είναι ζήτημα λογοδοσίας και τελικά, δημοκρατίας», υπογράμμισε και «οι ευθύνες θα αναζητηθούν στο ακέραιο». Συνολικά χάθηκαν περί τα 40 δισ. ευρώ, καθώς εκτός από τα 25 δισ. ευρώ που δόθηκαν στο πλαίσιο της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης, οι Ελληνες φορολογούμενοι κατέβαλαν στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, που σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «ήταν παντελώς αχρείαστη», άλλα 5,4 δισ. ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες των μικρομετόχων και των μεγαλύτερων μετόχων.

Προτεραιότητα για να γίνει ξανά εύρωστο το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είναι όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», που επλήγη από την άνοδο «των λαϊκιστών στην εξουσία», οδηγώντας στην εκροή καταθέσεων 40 δισ. ευρώ περίπου. Οι εταιρικές καταθέσεις που είναι στο εξωτερικό και μπορούν να επιστρέψουν άμεσα υπολογίζονται στα 12 δισ. ευρώ και «οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να εμπιστευθούν το τραπεζικό σύστημα και τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας επίσης μια γενικευμένη και καθαρή ρύθμιση που θα κινητροδοτήσει την επιστροφή καταθέσεων τόσο από το εξωτερικό όσο και τη «Στρώμα Bank», όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφερόμενος στα χρήματα που οι Ελληνες κρατούν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νίκος Καραμούζης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις «υπερβολικές διατάξεις του ελληνικού νόμου» για τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών και ζήτησε να αναθεωρηθεί ο σχετικός νόμος, ώστε «να δοθεί η δυνατότητα εκτός από τα άξια διεθνή τραπεζικά στελέχη, να αξιοποιηθεί και η εμπειρία και καταξιωμένων Ελλήνων στα διοικητικά των τραπεζών». Στη διαπίστωση αυτή συμφώνησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος στην ομιλία του σε εκδήλωση της Ενωσης χθες το βράδυ σημείωσε ότι «κάποιες από τις ρυθμίσεις αυτές που επιβλήθηκαν κάτω από εξαιρετικές συνθήκες, πρέπει να επαναξιολογηθούν και να βελτιωθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή