Οι δασμοί Τραμπ προβληματίζουν τους Γερμανούς

Οι δασμοί Τραμπ προβληματίζουν τους Γερμανούς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα είναι ισχυρή τα επόμενα χρόνια, παρά την απειλή που συνιστά η αμερικανική πολιτική στο εμπόριο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τη Γερμανία. Ωστόσο οι Γερμανοί επενδυτές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία του διεθνούς οργανισμού, με αποτέλεσμα το επενδυτικό κλίμα να υποχωρήσει τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, εξαιτίας της κλιμάκωσης της εμπορικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και της ανησυχίας για την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα ιταλική κυβέρνηση.

«Η οικονομική ανάπτυξη είναι στιβαρή και η ευημερία μεγάλη», αναφέρει στην έκθεσή του ο οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, σύμφωνα με τον οποίο το γερμανικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2018 και το 2019. Μάλιστα, οι οικονομολόγοι του ΟΟΣΑ προβλέπουν πως οι γερμανικές εξαγωγές θα αναπτυχθούν με ρυθμό 4,5% το τρέχον και το επόμενο έτος, παρά την απειλή για ξέσπασμα ανοιχτού εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη επιβάλει δασμό 25% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα προς τις ΗΠΑ και δασμό 10% στις εξαγωγές αλουμινίου.

Επιπλέον, ο Τραμπ έχει ζητήσει να εξεταστεί το καθεστώς της εισαγωγής ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ υπό το πρίσμα της απειλής της εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων, σύμβουλοι του Τραμπ εξετάζουν το σενάριο να επιβάλλουν δασμό 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Στην περίπτωση που επαληθευτεί το σενάριο, η Γερμανία θα πληγεί σοβαρά, καθώς υπολογίζεται πως η οικονομία της θα χάσει περί τα έξι δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Σήμερα, οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμό 2,5% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων και η Ε.Ε. επιβάλλει δασμό 10% στις εισαγωγές αμερικανικών αυτοκινήτων. Παράλληλα ο ΟΟΣΑ επέκρινε για μια ακόμη φορά το τεράστιο πλεόνασμα, ύψους άνω του 8% του ΑΕΠ, που παρουσιάζει η Γερμανία, κριτική που έχουν επαναλάβει τα τελευταία χρόνια το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, υποστήριξε ο ΟΟΣΑ. Σε αυτές περιλαμβάνει τις δημόσιες επενδύσεις και τον περιορισμό των κινήτρων που παρέχει στα νοικοκυριά για να αποταμιεύουν, κινήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εσωτερική κατανάλωση. Ο ΟΟΣΑ χαιρέτισε επίσης πρόσφατες συμφωνίες μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών που περιλαμβάνουν σχετικά υψηλή αύξηση.

Τίποτε απ’ αυτά δεν απέτρεψε όμως την υποχώρηση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με τον δείκτη του οικονομικού ινστιτούτου ZEW. Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ και θέλει να αποφύγει πάση θυσία έναν εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον. «Εκ πρώτης όψεως ο δείκτης του ZEW υποδηλώνει πως θα επιβραδυνθεί απότομα η γερμανική οικονομία και πως μια οικονομική ύφεση είναι σοβαρή απειλή», έγραψε η Τζένιφερ Μακ Κίον, οικονομολόγος της εταιρείας Capital Economics, σε σημείωμα προς πελάτες. «Σημειώστε ωστόσο πως στο παρελθόν ο συσχετισμός (του δείκτη) με το ΑΕΠ ήταν πολύ αδύναμος, συνεπώς δεν θα έπρεπε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα» από το επίπεδο στο οποίο έχει υποχωρήσει ο δείκτης, πρόσθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή