Τροπολογία δυσκολεύει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Τροπολογία δυσκολεύει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίεργη τροπολογία που επηρεάζει αρνητικά το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ κατέθεσε χθες στο πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Η τροπολογία, η οποία φωτογραφίζει τη ΔΕΠΑ, προβλέπει ότι προμηθευτές φυσικού αερίου με υψηλό μερίδιο αγοράς υποχρεούνται να υλοποιούν πρόγραμμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών ποσοτήτων φυσικού αερίου ετησίως μέχρι την 31/12/2020.

Προμηθευτής με υψηλό μερίδιο αγοράς θεωρείται, με βάση την τροπολογία, ο προμηθευτής που καλύπτει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 40% της συνολικής ετήσιας ποσότητας φυσικού αερίου που προμηθεύονται στην Ελλάδα οι επιλέγοντες πελάτες, δηλαδή όλοι οι καταναλωτές φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ υλοποιεί από το 2014 πρόγραμμα δημοπρασιών μέσω του οποίου διέθετε αρχικά το 10% των ετήσιων ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύεται, ποσοστό που από το 2016 ανέβηκε σταδιακά και έφτασε το 2018 στο 17%.

Οι δημοπρασίες τελούν στο πλαίσιο δεσμεύσεων που έλαβε η εταιρεία έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως δεσπόζουσα στην αγορά και με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει κάνει αποδεκτό όρο της ΔΕΠΑ που προβλέπει ότι όταν το ποσοστό της περιοριστεί κάτω από το 60% τότε θα διαπραγματευθεί θέμα κατάργησης των δημοπρασιών. Αντ’ αυτού και ενώ η ΔΕΠΑ έχει χάσει μέσω των δημοπρασιών ένα μερίδιο της τάξης του 20% διαθέτοντας σε τρίτους φυσικό αέριο σε τιμή κόστους και χωρίς οι θεσμοί να έχουν θέσει κανένα ζήτημα περί δημοπρασιών, η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογία που καταργεί το όριο του 60% και υποχρεώνει τη ΔΕΠΑ μέχρι το 2020 να διαθέτει σε τρίτους το 20% της ποσότητας που διέθεσε το προηγούμενο έτος σε επιλέγοντες πελάτες.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες στη Βουλή αναφέρθηκε σε θεσμοθέτηση υφιστάμενης κατάστασης, πράγμα που είναι ανακριβές και δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τις κυβερνητικές στοχεύσεις. «Να υπενθυμίσω ότι αναφερόμαστε στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Για όσο διάστημα η ΔΕΠΑ έχει πάνω από το 60% στη χονδρική (έχει γύρω στο 80%), καλείται το υπερβάλλον ποσοστό του 60% να το προσφέρει σε δημοπρασία στους ανταγωνιστές της. Αυτή, ουσιαστικά, την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η σημερινή τροπολογία τη θεσμοθετεί», είπε ο υπουργός.

Η τροπολογία αναφέρεται σαφώς σε υποχρέωση δημοπρασιών για προμηθευτές με μερίδιο όχι πάνω από 60%, όπως ισχύει σήμερα αλλά πάνω από 40%, ενώ για πρώτη φορά η υποχρέωση αυτή θεσμοθετείται, κάτι που αρνήθηκε να πράξει ο προκάτοχος του κ. Σταθάκη, κ. Πάνος Σκουρλέτης, παραπέμποντας το θέμα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ερωτήματα εγείρονται και περί της συμβατότητας της τροπολογίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς παρεμβαίνει το κράτος για να ρυθμίσει θέματα λειτουργίας της αγοράς που είναι αρμοδιότητα των εποπτευόμενων Αρχών και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και μάλιστα τη στιγμή που δεν ετέθη κανένα θέμα επ’ αυτού από τους θεσμούς και η εταιρεία δεν ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. Κυρίως όμως η τροπολογία στέλνει αντιφατικά μηνύματα από την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ που αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης. Μεγαλύτερη έκθεση της εταιρείας σε δημοπρασίες τις οποίες διαθέτει σε τιμές κόστους, ακόμη και με μερίδιο λίγο πάνω από 40%, την καθιστά μη βιώσιμη και άρα μη ελκυστική για τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή